"Ние сме зад граница, за да подпомагаме и да поддържаме топлата връзка на българските граждани в чужбина с България, да съдействаме за откриването на повече училища. Много моля българските дипломати да бъдат активни също в тази посока. Това е начинът да запазим езика, да запазим познанията за България, връзката с България с надеждата, че някои от тези хора един ден ще се върнат тук.", заяви външният ни министър Екатерина Захариева на посланическата конференция в Централния военен клуб с посланиците и постоянните представители на България зад граница.

Нашата и вашата работа е кауза, защото иначе няма как да се справяме толкова добре с предизвикателствата и припомни, че 140 години по-късно българската дипломатически служба и държава имат представителства в над 100 държави.

Тя благодари на посланиците и постоянните представители на България зад граница, защото успяват да представляват достойно България, да защитават интересите ни и да подкрепят българските общности зад граница.

Основният външнополитически приоритет ще бъде Африка и страните на юг от Сахара. "Европа късно се събуди, но добре, че все пак се събуди", подчерта Захариева и допълни, че се е позагубила експертизата за африканския континент. България трябва да има по-активна роля в тази посока. Предстои много повече работа и фокус от страна на България върху континента Африка, изтъкна външният министър.

Трябва да се помисли да се разкрият мисии на ниво търговски представителства и генерални консулства, поиска Захариева.

Трябва да бъдем мъдри и разумни, да бъдем пример и да работим за промяна, но и за възстановяването на доверието в международния правов ред. "Ние не сме голяма държава, не сме голяма военна сила, но бъдейки част от ЕС, нашият глас е много по-силен и се чува", подчерта Захариева.

Тя се надява новата Европейска комисия да фокусира усилията си за търговските отношения, да бъдем мъдри и разумни и да преодолеем различията. "Нямаме споделени ценности и това е най-важното, за което трябва да работим", изтъкна тя и помоли посланиците да бъдат активни и да съдействат на хората по най-различни казуси.

Екатерина Захариева направи и положителна равносметка година и половина след края на Българското председателството на Съвета на Европейския съюз. Нямало държава-член на Европейския съюз, която да не желае консултации по темата Западни Балкани с българското правителство. Това показва, че основният ни приоритет и мисията за него е била добре изпълнена, похвали се външният министър.

"Най-големите критици на това, което постигнахме, би трябвало да замълчат", посочи Захариева и допълни, че предстои много работа. Една от основните теми, които ще бъде дискутирана утре е подготовката на председателството, фокусирано само върху страните от Западните Балкани.

Предстои много работа до края на настоящата година и следващата година по провеждане на самата среща на страните от Западните Балкани. Темите, които ще се повдигнат тогава са в областта на екология, дигиталната и човешката свързаност и други.