Последните наборници ще влязат в казармата през март тази година, обяви министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Заедно с началника на Генералния щаб ген. Златан Стойков те представиха приоритетите на армията за 2007 г. пред журналисти в Рибарица.

Последните наборни войници ще получат призовките си в средата на февруари, за да постъпят в казармата през март, а не през юни - което е добра новина за младежите, коментира военният министър.
Тъй като има много момчета, а наборът ще поеме само 2230 души с предимство, ще се викат родените през 1986, 1987 и първата половина на 1988 година.

Набор 1988 г. ще закрие задължителната военна служба в Българската армия. След това младежите пак ще ходят на наборни комисии и ако са годни ще бъдат войници. Само за един ден ще полагат клетва и автоматично ще минават в резерва.

Значение ще има образованието, семейното положение и здравословното състояние, с което няма да се правят компромиси, подчертава Близнаков.

Последният набор ще служи основно в сухопътните войски, тъй като във военоморските и авиацията професионализацията е на финала.

До края на тази година ще бъдат наети малко над 4 хиляди професионални войници, като най-малко кандидати има за гвардейци и механик-водачи на бронирана техника.
За там пък се предвиждат специални финансови надбавки към заплатите, стана ясно още на брифинга в Рибарица.

Ускорената професионализация ще доведе до по-ранното изпълнение на заложената в план 2015 пределна численост на Българската армия.
Затова именно министър Близнаков  ще внесе в началото на февруари промени в плана и по думите му - ако получи одобрението на Министерски съвет, можем със сигурност да кажем, че до края на 2008 г. армията ще стане 39-хилядна.