Министерството на външните работи възнамерява да възложи на посолствата ни по света да проверяват контактите си с българските граждани  в съответните страни, за да може да се осигури по-лесното им откриване в случай на нужда, както е в Ливан.

Това каза външният министър Ивайло Калфин при завръщането си от Лондон като допълни, че макар да не се налага евакуация от Израел на този етап, посолството ни в Тел Авив проверява контактите си с българските граждани в еврейската страна.

По повод някои публикации за това, че българската държава е реагирала бавно на събитията в Ливан, вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин каза, че след като е прегледал западната преса, никъде не е открил критики срещу правителствата.

Българското правителство е едно от първите, които успяха да изведат гражданите си от Ливан, каза Калфин, цитиран от БНР, и добави, че намира за несправедливо отношението на медиите по въпроса за евакуацията.

Той увери за пореден път, че се прави всичко възможно, дори и с риск за живота, за да се помогне на българите при евакуацията им.