"Поставяме всички политически партии на диета", това заяви гордо съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев на брифинг в парламента, на който представи предложения за промени в Закона за държавния служител.

Минути след като от „БСП Лява България" обвиниха отново на брифинг в сградата на властта икономическият министър Божидар Лукарски, който е от квотата на РБ, че назначава свои близки в министерството, самите реформатори пък представиха идеи за прозрачност на назначенията.

Със законопроекта си от РБ ще се опитат да затворят всички „вратички" за назначаване на държавни служители без конкурсно начало. Една такава „вратичка" е да се назначават служители например на непълно работно време и след това да се преназначават без конкурс.

Друга схема е да се назначи служител по заместване и след това да се преназначи отново без конкурс. По този начин през последните три години са назначени над 5500 хиляди държавни служители, посочиха реформаторите.  „Ограничаваме както собствените си министри, така и други министри в тяхното изкушения да се подлагат на партийно влияние. С този законопроект слагаме на диета всички политически партии", гордо се похвали Кънев.