Предстои военните органи на НАТО да разработят опции по адаптираното предно присъствие на Алианса на Югоизток, включително в Черно море.

Това трябва да стане до срещата на министрите на отбраната през месец октомври тази година, каза министърът на външните работи Даниел Митов по време на публична дискусия на тема: „Резултатите от Срещата на върха на НАТО”.

Митов резюмира основните споразумения, постигнати между държавите-членки на Алианса на срещата във Варшава.

По отношение на Югоизточния фланг на НАТО, външният министър изтъкна, че е било взето решение за разработване на адаптирано предно присъствие на НАТО.

Потвърдено бе стратегическото значение на Черно море. Държавните и правителствени ръководители взеха решение да продължат да подкрепят регионалните усилия на черноморските държави, насочени към проектиране на стабилност и сигурност. В допълнение беше поставен фокус върху диалога и сътрудничеството с Грузия и Украйна. За пръв път се проведе заседание на Съвета НАТО – Грузия”, заяви Даниел Митов.

От своя страна заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов заяви, че действията на Русия в Украйна са подкопали сигурността в Европа. Като сериозно предизвикателство той изтъкна нестабилността в Западните Балкани.

Ген. Запрянов бе категоричен, че страната ни подкрепя по-интензивен график за учения на НАТО в Черно море с цел повишаване на съвместната оперативност и подготовка и усъвършенстване на възможностите за ранно предупреждение на силите ни.

„Военноморските сили на НАТО подпомагат целия пакет мисии на Алианса”, заяви ген. Запрянов.

Той изтъкна още, че постоянната морска група на НАТО в Средиземно море може да оперира и в Черно море. Тази мярка може да бъде приложена в случай на необходимост при борбата с нелегалната миграция.

Ген. Атанас Запрянов изтъкна, че в момента върви учението БРИЗ. Той уточни, че контекстът на всички тези решения е провеждането на съвместни учения и подготовка, разработване и прилагане на общи съюзнически стандарти като цели на оперативната съвместимост.

„Във Варшава бе декларирана необходимостта от съграждане и поддържане на устойчивост срещу пълния спектър от военни заплахи”, каза още Запрянов. Като резултат от срещата той изтъкна и промяната в разузнавателните служби на НАТО и обособяването на нова длъжност в областта на разузнаването и сигурността.

„Срещата демонстрира, че Алиансът остава основен източник на стабилност”, заяви още заместник-министър Запрянов.