И Патриотичният фронт се включва в битката за шефското място на Българската народна банка (БНБ). Макар и подкрепящи правителството, от фронта издигат свой кандидат за поста управител на Централната банка, а именно потомъкът на Вазовската фамилия - Григорий Вазов.

„Човек с безспорен авторитет и опит. Той е най-подходящият кандидат", заяви на брифинг в парламента съпредседателят на фронта Валери Симеонов. Той посочи, че патриотите се включват в битката за управител на БНБ, за да има възможност за избор.

На Симеонов се падна задачата и да представи кратка биография на кандидата. Той е завършил финанси в Свищов, доктор по финанси, бивш зам.-министър на икономиката и търговията в три поредни правителства през 90-те години, член на Международната банка за икономическо сътрудничество, основател на консултанстка фирма, преподавател и зам.-ректор на УНСС, а днес и основател и президент на Висшето училище по застраховане и финанси.

Концепцията за управление на една банка не се развива и представя за няколко минути", отсече самият Вазов на въпрос как би управлявал БНБ, ако застане начело й.

Припомняме, лично шефката на бюджетната комисия представи от името на ГЕРБ в парламента кандидатурата на Димитър Радев за бъдещ гуверньор на Българската народна банка.

Вчера партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" взе решение да предложи кандидатурата на финансиста Бисер Манолов за управител на БНБ.

Днес в пленарна зала депутатите спориха кой да номинира гуверньор на БНБ. Емил Димитров - Ревизоро предложи и народен представител самостоятелно да може да излъчи кандидат за шеф на БНБ, отделно от номинацията на парламентарната му група.

Предложението обаче не срещна нужната подкрепа. Така номинациите за нов гуверньор на централната банка ще се правят от парламентарните групи или независими депутати.

В 7-дневен срок, след приемането на днешните правила номинациите трябва да бъдат внесени в бюджетната парламентарна комисия. Изборът на управител на БНБ ще бъде публичен.