Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред участниците в национален форум на младежката структура на партията във Велико Търново, че увеличаването на българските инвестиции в смесените райони ще предотврати риска от етническо напрежение.

Във Велико Търново Бойко Борисов се срещна с участниците в летния университет "Младият глас на Европейска България", организиран от младежката организация на ГЕРБ със съдействието на немската фондация "Ханс Зайдел", съобщи БНР.

По думите му в момента в тези райони текат процеси на трайно заселване на граждани с турско самосъзнание, което е резултат на дългосрочна стратегия, разработена от чужди служби.
Това е непоправимата щета, която нанася на България ДПС и неговите сателити БСП и НДСВ, заяви Бойко Борисов.

Според него в смесените райони преобладават предимно инвеститори от Турция, които без война икономически завладяват цели градове и села, където не може да се чуе българска реч и се създават предпоставки за етнически конфликти.

За да бъде избегнат този риск, е необходимо рязко да се увеличат българските инвестиции в тези райони, а държавата да толерира с тройни заплати специалистите, които владеят и говорят на български език.
Тези хора трябва да разберат, че имат абсолютно равни права в страната без значение от етноса, към който принадлежат, каза Бойко Борисов и призова техни представители да бъдат привличани в ръководните органи на ГЕРБ.

Неформалният лидер на партията посочи като пример за отлична кадрова политика подходът на ДПС, който инвестира с пари от "обръчите от фирми" в образованието на талантливи млади хора с турско самосъзнание.

В резултат 90% от депутатите на Ахмед Доган са възпитаници на престижни университети в България и чужбина и те му отвръщат с качествена работа, което другите партии не могат да си позволят, коментира Борисов.