Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок внесоха в парламента предложение за спиране на старата процедура за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и започване на нова.

При липсата на председател тази процедура е опорочена и не може да бъде завършена. Това коментира в кулоарите на парламента Мартин Димитров.

Припомняме, по време на заседанието на икономическата комисия за избор на нова КЗК соченият за фаворит за поста на неин председател Росен Желязков си направи отвод. Премиерът Борисов пък също призова за нова процедура, тъй като го обвиниха в аванс, че тази е опорочена.

Мартин Димитров и колегата му реформатор предлагат новата процедура да е с по-дълги срокове за номиниране и да има повече граждански кандидатури. Целта е да има номинации на различни NGO-та (депутатът сигурно е имал предвид – НПО-та, б.р.), които да бъдат вкарани като кандидатури от отделни народни представители, аргументира се още той.

По мнението му на много хора им било изгодно в момента да остане старият състав на КЗК. Това не може да продължава повече, това безвремие, този хаос, смята Мартин Димитров.

По мнението му е нужно да има нова КЗК с повече граждански кандидатури. Правомощията на комисията са огромни, посочи още Мартин Димитров. Според него в нея трябва да има хора с авторитет, които няма да правят глупости.

Той се надява да пребори общото мнение в парламента, което според него сега искало да се запази статуквото в антимонополния орган.