Номинираният за нов председател на Комисията за защита на конкуренцията Росен Желязков си оттегли кандидатурата. Това обяви самият той по време на изслушването си в Комисията по икономическа политика и туризъм.

"Воден съм от ясното съзнание за отговорността и значимостта за процедурата за избор на председател, заместник-председател и членове на КЗК. Споделям огромното разбиране за мястото на Комисията за реализиране на свободен, добре функциониращ и динамичен пазар като карта за устойчива икономика на потребителите.

Радан Кънев поиска нова процедура за избор на КЗК

Радан Кънев поиска нова процедура за избор на КЗК

Кънев препотвърди мнението за спиране на избора на нов състав на КЗК

Бизнесът трябва да е конкурентна игра, от която потребителите печелят. Вярвам, че политика трябва да е честна игра, а не политиканска игричка“, обясни Желязков.

Той увери, че Комисията за защита на конкуренцията е независима. "Поставянето под съмнение на нейният състав и функциониране рушат значението и парализират възможността за ефективно реализиране на политиките в областта на конкуренцията“, коментира той.

„Не мога да позволя внушенията, спекулациите и политизирането на този избор, които могат да се върнат като бумеранг. Заявявам, че оттеглям участието си като избор на председател", обяви Желязков, който бе главен секретар на Министерския съвет в първия мандат на кабинета "Борисов". като такъв, той бе обвинен, а после оправдан от съда по скандала "Костинброд".

Продължава процедурата за избор на КЗК

Продължава процедурата за избор на КЗК

Единадесет души са номинирани за седемчленната комисия

"Основният мотив е, че не търся служебна победа. Отказвам да се състезавам сам със себе си. Искам да отпадне всяко съмнение за предпоставеност и предрешеност на надпреварата“, посочи Росен Желязков. Припомняме, той бе единственият номиниран за шеф на КЗК. 

Решението да се оттегли бил взел самостоятелно. „Мое лично и независимо решение, за което съм информирал вносителите“, каза той. По думите му, КЗК има нужда от доверие и изрази надежда, че с тази позиция ще допринесе за нейното укрепване.