Разумна реакция е процедурата за избор на нов състав на КЗК да се спре и да стартира нова процедура. Това обяви след срещата на реформаторите с президента лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Той се оказа незапознат с коментара на премиера от Брюксел, че търси начини ГЕРБ да не участва в процедурата, след като по-рано днес на брифинг самият Кънев оттегли партията си от отговорността на избора.

Да няма процедура на партийни и корпоративни договорки, настоя и от президентството тъмносиният лидер.

Колегата му Найден Зеленогорски призна, че в рамките на РБ са водени разговори за възможни кандидати за поста шеф на КЗК, но номинация няма да имат.

Иначе, петимата реформатори, които се явиха на среща с Росен Плевнелиев, обсъдили за почти два часа основните въпроси по политическото развитие на страната за 2016 г., както и мигрантския въпрос, и реформите у нас.

Потърсихме съдействието му за реформите в България, обяви Радан Кънев. Според него реформаторите поискали институцията на президента да е активна страна при налагане мерките по доклада на ЕК за правосъдната ни система, както и при независимия мониторинг върху прокуратурата ни.

Най-важното за мен е, че работим в една посока - евроатлантическата ориентация на България, доволен е парламентарният лидер на РБ Найден Зеленогорски.
Нямаме никакви разминавания. Нямаме колебания, че пътят ни минава през членство в ЕС и НАТО, убеден е Зеленогорски.

Реформаторският блок чака подкрепа от Плевнелиев и за промените в Изборния кодекс, които предлагат - машинно гласуване и преброяване, махане на мъртвите души от избирателните списъци и електронно гласуване.

Стана ясно, че държавният глава е подкрепил искането на реформаторите за по-масирани инвестиции в Северна България. АМ "Хемус" е акцент, Блокът няма да се умори да преследва целта "Хемус" да се изгради максимално бързо, гарантира Зеленогорски.