Продължава процедурата за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това решиха на съвместно заседание партиите от управляващото мнозинство - ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ, предаде БТА.

Взе да става шизофренно, бесен Борисов на Кънев и ДСБ

Взе да става шизофренно, бесен Борисов на Кънев и ДСБ

Водела се мръсна политика

Решението дойде ден след като в медиите се разгоря спора дали да бъде спряна процедурата, както призова лидерът на ДСБ Радан Кънев и определението от премиера Бойко Борисов, че се води шизофренна политика.

Радан Кънев поиска нова процедура за избор на КЗК

Радан Кънев поиска нова процедура за избор на КЗК

Кънев препотвърди мнението за спиране на избора на нов състав на КЗК

В сряда кандидатите за антимонополния орган ще бъдат изслушани от парламентарната икономическа комисия. Правилата бяха гласувани в края на февруари от депутатите, но вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска процедурата да бъде спряна заради съмнения за опорочаване и задкулисни договорки.

Единайсет души са номинирани за седемчленната Комисия.

Премиерът Бойко Борисов реагира на изказването на Кънев и поиска ПГ на ГЕРБ също да не участва при избора на комисията. На неговия призив председателят на парламентарната група Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ не може да взема еднолични решения във формат, когато мнозинството е от четири партии. "Ще запозная премиера с мнението на партньорите от управляващото мнозинство", заяви той пред пред журналисти.

Мнението на мнозинството в ПГ на РБ е, че процедурата по издигане на кандидати и определяне на правила мина в съответствие с правилника на НС и затова е редно тя да бъде довършена докрай, обобщи нагласите на по-голямата част от депутатите на Блока съпредседателят на групата Найден Зеленогорски. Той уточни, че реформаторите имат своя претендент, който не е общ за целия РБ.

Според икономическия министър Божидар Лукарски от СДС забележки е могло да бъдат правени в пленарната зала, когато са били одобрени правилата и критериите. Сега вече ситуацията е: "след дъжд качулка, пост фактум".

Патриотичният фронт и АБВ също не намират основания за спиране избора на новия състав на КЗК и смятат, че тези , които сега възразяват, са закъснели.

"Ако някой е искал да намекне нещо за непрозрачност и задкулисни договорки, е трябвало да го направи в зала. Ако някой е искал да предложи удължаване на срока за постъпване на кандидатури, също е трябвало да го направи", коментира съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

Според него, няма съмнения за опорочаване на процедурата. "Да не правим от мухата слон", препоръча той. Колегата му Валери Симеонов добави, че в случая няма драма и пречки да не се гласуват новите членове на антимонополния орган. Няма място за емоционални настроения, добави той.

Според представителите на АБВ процедурата е легитимна. "Имало е законово определени срокове за предложения", обяви зам.-председателят на ПГ Мариана Тодорова. Мотивът за повече гражданственост би могъл да се защити с номинации на такива експерти, предложи тя.