В село Новоселци, Видинско, беше установен рекорден брой недействителни бюлетини, като от общо 322 намерени в избирателната урна, 143 се оказаха недействителни. Главната причина, по думите на комисията и експертите, е че хората не са знаели как правилно да попълнят бюлетините.

Според Ваня Микова, секретар на 76-та СИК в община Видин, хората се сблъскват с проблеми, когато трябва да гласуват за общински съветници с преференции. Голяма част от избирателите или не разбират как да гласуват или въобще не попълват бюлетините.

"Рекордът ни - в една секция от 322 бюлетини, намерени в урната - 143 мисля, че бяха недействителни", заяви Даниел Боянов, председател на ОИК- Видин.

"И през 2015, и през 2019 година наблюдаваме много висок дял на недействителните бюлетини при гласуването за общински съветници. Това сега се повтаря. Има няколко причини - недобрата информационна кампания, може би незаинтересованост от страна на избирателите за това как изглежда, какъв е дизайнът на бюлетината", смята Ива Лазарова - изпълнителен директор на Институт за развитие на публичната среда.

Неправителствени организации в продължение на години призовават ЦИК да проучи причините за този проблем. От своя страна, секционната комисия в Новоселци се изненада от големия брой избиратели на местните избори.

Организиран превоз на избиратели, агитиращи членове на СИК и прозиращи паравани на вота

Организиран превоз на избиратели, агитиращи членове на СИК и прозиращи паравани на вота

Набюдатели установиха и придружители на видимо здрави хора да гласуват вместо тях