Основните проблеми с изборния процес в рисковите секции, регистрирани от Обединението за честни избори (ОЧИ) на първия тур на местните избори, касаят организирано извозване на гласоподаватели, агитация от страна на членове на секционна избирателна комисия (СИК) и прозиращи паравани, които застрашават тайната на вота.

Близо 50 наблюдатели на организацията са следили по време на вота рискови секции в общините Горна Оряховица, Сливен, Враца, Благоевград, Симитли, Кнежа, София и на други места в страната.

Най-честата практика, която създава подозрения за нечестен вот, са случаи с придружители на видимо здрави хора, които гласуват вместо тях, съобщиха от ОЧИ.

Над 70 жалби за изборни нарушения са постъпили в ЦИК

Над 70 жалби за изборни нарушения са постъпили в ЦИК

Комисията би трябвало да може да организира балотажите и с машинен вот

В избирателна секция в 6-то ОУ "Братя Миладинови" в Сливен наблюдатели за установили, че на образеца на бюлетина в паравана са отбелязани два номера на преференции, за които избирателите са гласували масово, както се оказва впоследствие при броенето. Голяма част от подадените бюлетини с въпросните два номера в секцията са невалидни, защото е попълнена само преференция, но не и партия. В крайна сметка за вота за общински съветници в секционната комисия са регистрирани 156 валидни и 103 невалидни бюлетини. Според анализаторите на ОЧИ е възможно да става дума за умишлено действие на член на СИК, който е отбелязал едната от двете преференции, уж като пример, или отбелязването на образеца на бюлетината да е инструкция, което е индикатор за купуване на гласове. И в двата случая става дума за СИК, която не е проследила какво има зад паравана, смятат от организацията.

Близо 2000 сигнала за изборни нарушения са подадени от началото на кампанията

Близо 2000 сигнала за изборни нарушения са подадени от началото на кампанията

Образувани са 165 досъдебни производства

"В рамките на деня бяха изпратени множество сигнали до общински избирателни комисии и сме доволни да отбележим, че част от незаконните практики бяха спрени", посочва Никола Тулечки, анализатор на Обединението за честни избори.

Забележим спад на избирателната активност е отчетен в много от наблюдаваните традиционно рискови секции, особено в столицата. В осемте секции в 94-то СУ в София към края на изборния ден изборната активност почти навсякъде е била под 10%, а във всички от тях - под 20%.

В наблюдаваните секции в Симитли пък избирателната активност надхвърля 80%.