По-голям акцент върху борбата срещу киберзаплахите и киберпрестъпността да има от Еврокомисията. Това поиска премиерът Бойко Борисов по време на срещата му в Министерския съвет със заместник-председателя на ЕК и комисар по работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен.

Според Борисов това ще бъде в интерес на сигурността всички държави-членки на ЕС, предвид бързото развитие на технологиите.

Катайен и Борисов се обединиха около значението на европейските средства и тяхното ефективно и разумно използване. Целта е да се постигне максимален ефект за гражданите на ЕС.

Според премиера, благодарение на европейската солидарност, в страна ни се реализират редица проекти от голяма обществена полза. Като пример той даде метрото в София и други обекти в сферата инфраструктурата и екологията.

По време на разговора беше обсъдена темата за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

Борисов изтъкна, че едно от трите ключови послания на страната ни ще бъде конкурентоспособността на европейската икономика.

Акцент ще бъде поставен върху подкрепата на предприемачеството, растежа и работните места, задълбочаването на Икономическия и паричен съюз, устойчивата околна среда и ефективен Енергиен съюз, заяви Борисов по време на срещата.