Повече от половината българи не искат провеждането на нови предсрочни избори. Това сочи проучване на изследователския център "Тренд". 54 % от респондентите са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не се необходими.

Има повишение в делът на тези, които виждат нужда от предсрочни избори. От 21% през декември 2017 г. желаещите предсрочни избори са станали 30% през юли 2018 г.

Изследването сочи, че сред привържениците на идеята за предсрочни избори преобладаващата част са симпатизанти на БСП.

Снимка 369206

Източник: Тренд

Промяна в отношението на българите към партийните лидери не се наблюдава. Бойко Борисов остава най-предпочитаният политик - 39% от респондентите имат положително отношение към него. След премиера най-предпочитани са Красимир Каракачанов (36%) и Корнелия Нинова (28%). През юли Валери Симеонов успява да покачи положителното си отношение с 4%.

Българите са по-скоро оптимисти за бъдещето на държавата. Оптимистично настроени са 48% срещу 40% песимисти. Сред най-младите повече от два пъти са оптимистите за сметка на песимистите, докато при тези над 70 години съотношението е 1 към 3 в полза на песимистите.

Снимка 369208

Източник: Тренд

Малко над една четвърт от респондентите пък очакват икономическото положение да се подобри в следващата една година, докато малко под една пета смятат, че ще се влоши. Над 40% и най-голям дял остават тези, които не очакват промяна в следващата една година. Данните за очакванията относно жизнения стандарт са напълно сравними с тези за икономическото положение в страната.

Зависимост има във възрастта. Отново по-младите са по-оптимистично настроени. Респондентите между 18 и 39 години са с най-оптимистични очаквания за икономическото положение в страната и жизнения си стандарт.

Снимка 369212

Източник: Тренд