Час и половина земеделският министър Найденов отговаряше на журналистически въпроси на спешно свиканата от него пресконференция след изявленията на Яне Янев по-рано днес.

Първо искам техникът да спре заглушителното устройство, за да ви работят телефоните" - с тази шега на министъра започна пресконференцията.

Шегата му бе във връзка с изказване на Яне Янев, че министърът бил подслушван, както и че имало подслушвателни устройства в Земеделското министерство. Въпреки, че доста често Найденов се шегуваше с медиите, имаше моменти, в които той видимо се чувстваше неловко от създалата се ситуация около ексшефката на фонд Земеделие Калина Илиева.

Според министъра, на пресконференцията на РЗС всъщност е говорела Калина Илиева чрез консерваторите. Цялата пресконференция на партията на Яне Янев той определи с българската поговорка „когато влезеш със свинята в локвата, на нея ще й е хубаво, но ти ще се оцапаш".

Министър Найденов категорично отрече всичко изнесено от Яне Янев. "Сигурно съм първият министър, уличен не във вземане, а в предлагане на подкуп", посочи министърът по повод твърдението на РЗС, че е предлагал подкуп от 200 000 лв. на настоящия шеф на Държавен Фонд „Земеделие" Светослав Симеонов.

Твърдението на Яне Янев, че е предлагал подкуп на Симеонов министърът коментира с виц: „По време на Първата световна война един войник се разболял от дизентерия. Започнали да го лекуват, но тъй като по това време нямало медикаменти, лекарят му казал „Съжалявам, направихме всичко възможно, но не можем да ви спасим". Офицерът помолил лекаря в смъртния му акт да бъде записано, че е умрял от трипер, а не от дизентерия. Лекарят го попитал „Защо?". Войникът отговорил: „Той умря като мъж, а не като дрисльо".

По повод обвинението, че е лобирал за „ЧЕХ - Йосиф Новосад", Найденов коментира, че толкова качествено лобирал, че фирмата не спечелила поръчката.

По думите му Яне Янев излъгал също и за срещата си с него. Земеделският министър призна, че е имало такава, но на тази среща Янев лобирал пред министъра за Леонид Лавчев от Националната ветеринарномедицинска служба, когото настоящият шеф Йордан Войнов искал да уволни. Дъщерята на Лавчев била в депутатската листа на РЗС. Месец след срещата Лавчев бил хванат с подкуп и осъден на осем години затвор.

Търкулнало се гърнето и си намерило похлупака." Калина Георгиева си намери похлупака в лицето на Яне Янев, заяви още земеделският министър.

По повод информация във вестниците, че Калина Илиева дала сигнал срещу министъра и дори ходила в кабинета му „цялата в бръмбари", Мирослав Найденов се пошегува, че не я виждал с подобни устройства.

Министър Найденов заяви, че дори и да го подслушват, той няма притеснения за себе си. Обеца на ухото му са неговите двама предшественици, които в момента са обвиняеми. Няма да направя глупост, категоричен беше министър Найденов.

Уважаван лекар "скрил" бременността на Калина.
                                   Още...

Когато се появила информацията, че е подслушван, това притеснило голямата му дъщеря, която предположила, че подслушват домашния и телефон и може някой да е подслушвал разговорите с гаджето й.

Той беше категоричен, че не му е повдигано обвинение. Земеделският министър призна, че имал някои забележки към работата на Илиева. Оказва се, че бившата шефка на ДФ „Земеделие" дала на ОЛАФ сигнали срещу почти целия аграрен бизнес. Над 900 животновъди Калина Илиева дала на прокурорска проверка.

Цялото поведение на бившата шефка на ДФ „Земеделие", министърът си обясни просто - „това граничи с лудост". Тя написала и писма срещу всички зам.-министри, както и срещу собствените си заместници. Министърът беше категоричен, че с тези писма тя е нарушила процедурата за кореспонденция с ОЛАФ.

След избухването на скандала станало ясно, че Илиева еднолично одобрявала проекти и отпускала средства по европейски програми. Такъв е случаят с пазара в Кърджали. За констатираните нарушения на Илиева МЗХ е сезирала прокуратурата.

Иск срещу Илиева внася министерството, за да възстанови полученото от нея възнаграждение за периода като шеф на фонда, което възлиза на около 60 000 лева. Калина Илиева ще трябва да възстанови тази сума, тъй като е получавала заплата чрез измама. Министър Найденов посочи, че Илиева вземала по-висока заплата и от него. Месечното възнаграждение на Найденов е 2 700 лв, а нейното - 2 750 лв.

На въпрос на news.bg как обяснява факта, че една жена със средно образование е направила на маймуни половината държава - него, премиера, прокуратурата и ДАНС, Найденов отговори „Да, направи ни на маймуни, признавам го. Прави ни на маймуни, докато роди. Прави ни на маймуни с дипломата, направи на маймуни бизнеса".

Министърът заяви, че се чуди дали да не направи проверка и на дипломата на Калина Илиева за средно образование, за да не се окаже, че няма и такова.

За пръв път земеделският министър сподели и странностите на Калина Илиева. Оказва се, че бившата шефка на ДФ 'Земеделие" забранила достъпа на депутати и кметове до сградата на фонда. По думите на Мирослав Найденов и в централата на ЦРУ се влизало по-лесно, отколкото в сградата на ДФ „Земеделие".

Всички странности на Илиева министърът чак сега си обяснява. Той разказа и за случай, когато тя искала да уволнява експерти от фонда, защото били повикани от депутати в земеделската комисия на парламента и те се отзовали. На въпросното заседание присъствал и министърът, който успял да „спаси" експертите.

Заради Калина Илиева земеделското министерство става по-предпазливо със служителите си.

Новият шеф на фонда Светослав Симеонов е проверен и има диплома за висше образование. Симеонов има дори свидетел - зам.-финансовият министър Горанов, с когото били състуденти.

Министърът е възмутен от това, че го е излъгал човек, който винаги е седял на заседанията до него. Найденов заяви, че ще забрани да се сяда на мястото на Калина Илиева в заседателната зала на министерството. Мирослав Найденов коментира още, че случаят Калина Илиева ще му е като голяма обеца на ухото. Това е повече от това жена ти да ти изневери, коментира министърът.

Относно бременността на Илиева и твърдението, че тя всъщност има миома, Найденов обясни, че в кабинета чисто човешки се опитвали да й помогнат. Предлагали й да бъде прегледана от най-големите експерти в Правителствена болница. Тя обаче се оправдала, че ще се оперира в Германия.

И тук държавните мъже й оказали подкрепа - предложили й правителственият самолет да я откара в Германия за операцията. По-късно, когато трябвало да излезе в болничен, на министъра тя представила медицинско. В него пишело, че тя страда от холецистит. Пред Найденов тя се оправдала, че миомата притискала бъбреците й.

След като истината излязла наяве, Найденов дал болничния й лист на прокуратурата, за да стане ясно как й е поставена такава диагноза и дали болничният не е фалшив. News.bg научи, от кой частен лекар е издаден болничният лист. Това е столичният педиатър д-р Атанас Мангъров.

Пред news.bg д-р Атанас Мънгъров потвърди, че е издал подобен медицински документ с диагноза холецистит.

Министър Найденов разкри още подробности и около участието си в БНР, когато бащата на Калина Илиева се обади и му съобщи, че тя е бременна. Мирослав Найденов заяви, че Илиева отрекла баща й да се обаждал в ефира на БНР, че това е бил някакъв мошеник, който си е направил шега с министъра.

В деня, в който Калина Илиева стана майка и Мирослав Найденов съобщил щастливото събитие на премиера Бойко Борисов, премиерът не повярвал, обърнал се към Цветан Цветанов, към земеделския министър и към Томислав Дончев и ги попитал „Абе, вие сте мъже, как не разбрахте, че е бременна".