Обявена и повишена бдителност по границата и военните обекти. Това обяви началникът на отбраната генерал Константин Попов на полигона "Ново село" край Сливен.

По-рано през деня там се проведе заключителния етап от многонационалното военно учение "Платинен лъв", наблюдавано от посланиците на САЩ, Албания, Молдова, Черна гора, Сърбия и Украйна.

Шефът на отбраната е издал заповед за повишена бдителност още преди седмица около всички военни обекти в страната и мисиите ни зад граница по повод Коледните и новогодишните празници. Той обяви, че има готовност при евентуална кризисна ситуация военните да отреагират много бързо.

Код "жълт" за МВР на празниците, но гражданите да са спокойни, уверява Бъчварова

Код "жълт" за МВР на празниците, но гражданите да са спокойни, уверява Бъчварова

Няма данни за планиране и организиране на атаки

Тези трагични инциденти, които се случиха в Анкара и в Берлин дават недобри сигнали, заяви военен №1. Ние ще предприемем допълнително мерки, обяви той и припомни за възможностите на бригада "Специални сили".

Отделно в готовност са девет взвода от силите за специални операции, които е предвидено да нараснат в момент на необходимост, каза още началникът на отбраната. Той увери, че вече са взети превантивни мерки, въпреки че няма конкретни заплахи за военни и стратегически обекти в страната.

"Тази година беше изключително натоварена, но през следващата предстоят повече и по-мащабни учения", каза генерал Попов. Той заяви, че идната година се очакват четири огромни учения, като най-голямото е "Saber Guardian", в което ще участват над 3000 военнослужещи от различни страни с различни типове бойна техника. Много важен елемент от това учение е преминаването на съюзнически войски през територията на страната, тяхната охрана и разполагане.