документСкоро след мощната обществена реакция, последвала „изтичането" на хиляди дипломатически грами от американските посолства по света, в родното Интернет пространство се появи уебсайт, чиято мисия е сходна с тази на WikiLeaks.

Началната страница на BalkanLeaks посреща потребителите с указания как безопасно да предоставят информацията, с която разполагат. Авторите на сайта гарантират, че тя ще бъде публикувана, след като бъде проверена.

Ние сме дълбоко убедени, че не сме сами в тази битка. Има много хора, които искат да променят Балканите и ние им подаваме ръка", казват те.

Неизвестен „доброжелател" е предал на Balkanleaks.eu договорите за газови доставки между „Овергаз", „Булгаргаз" и „Газпром експорт". Открито е и доказателство, че меморандумът за АЕЦ  „Белене" е подготвен от човек, косвено свързан с „Риск инженеринг".

Откриваме още някои вече известни документи: справка за бившия зам-шеф на антимафиотите Иван Иванов - Рилски, казаното от бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов за срещата на Румен Петков с братя "Галеви", както и доклада на ДАНС, предоставен преди повече от година на Бойко Борисов от Алексей Петров.

BalkanLeaks е в начален етап от своето развитие и вероятно тепърва името на сайта ще бъде свързвано с „изтичания" на класифицирана информация. Разследване на news.bg показва, че има голяма вероятност зад проекта да стои българският разследващ журналист Атанас Чобанов, който живее във Франция.

Сайтът се хоства на същия сървър, на който се намират личния сайт на журналиста и страницата на „Биволъ" - негов съвместен проект с колегата му Асен Йорданов.

Атанас Чобанов потвърди пред news.bg, че е част от екипа на BalkanLeaks. По думите му идеята не е негова, но е приел да бъде говорител и сподвижник заради дългогодишния си ангажимент към свободата на словото.

Журналистът заяви, че получената до този момент информация е доказателство, че има интерес към сайт от този тип. Той подчерта, че на този етап е най-важно да се гарантира анонимността на източниците. По думите на Чобанов скоро в BalkanLeaks ще се появят „интересни неща за съдебната система".

„Смятам, че този начин за разпространяване на информация може да бъде много полезен за хората; призовавам всички съвестни служители с достъп до документи, които доказват извършването на нередности, да ги изпратят. Анонимността им ще бъде напълно запазена, а нашият екип ще се погрижи информацията да стигне до медии, които ще я разработят професионално", заяви още Атанас Чобанов.

Разследващият журналист посочи, че сайтът се хоства от Интернет компания, която е отказала да „изгони" WikiLeaks по заповед на френското правителство и е отправила питане към съда по казуса.