Няма никаква промяна в позицията на България по отношение на Република Северна Македония. В това бе категоричен от трибуната на Народното събрание служебният министър-председател Стефан Янев.

"Няма промяна в българската позиция. Включително вчера в Министерски съвет приехме позиция, която ще бъде представена пред европейските ни партньори. Позицията ни остава същата", каза премиерът. 

При все това служебният кабинет не можел да наложи конкретни действия и позиции на следващото правителство, но има надежда за приемственост.

Все повече българи искат уреждане на отношенията ни с РС Македония

Все повече българи искат уреждане на отношенията ни с РС Македония

Над 70% смятат, че това е приоритет пред членството на Скопие в ЕС

"Нека подчертая - позицията на България за Република Северна Македония и Западните Балкани е неизменна - ние искаме те да имат европейски бъдеще", увери Янев.

"По отношение на РСМ фактът е, че имаме подписан договор за добросъседство, който трябва да се спазва", добави той, изразявайки надежда югозападните ни съседи да спазят своите задължения, записани в документа.

Припомняме, вчера правителството одобри позицията на България за Съвета "Общи въпроси", който ще се проведе на 14 декември в Брюксел, като страната ни ще бъде представлявана от държавния глава Румен Радев.

Илхан Кючук: Стигнахме ниска точка във взаимоотношенията си с РС Македония

Илхан Кючук: Стигнахме ниска точка във взаимоотношенията си с РС Македония

Важен е разговорът за защита на човешките права

В позицията се по точката от дневния ред на Съвета относно разширяването и процеса на стабилизиране и асоцииране България ще се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания, както и към Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония и Албания, приета от МС на 09 октомври 2019 г. и подкрепена с декларацията на НС от 10 октомври 2019 г.

За България определящ остава основополагащият принцип на собствените заслуги на всяка отделна страна-кандидат. Българската страна счита, че Албания е готова за напредък по пътя към ЕС, като има готовност да подкрепи приемането на Преговорната рамка за страната и провеждането на първа Междуправителствена конференция.

В Северна Македония обсъждат задължителна ваксинация за медици

В Северна Македония обсъждат задължителна ваксинация за медици

Както и за служителите на администрацията