По повод на поредното изявление на президента Румен Радев, насочено към защита на интереси, различни от българския национален интерес, и с цел всяване на страх сред населението, от ПП/ДБ припомнят на държавния глава, че България е европейска парламентарна, а не президентска република. Това се казва в позиция, публикувана на сайта на коалицията.

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заявяват, че българският интерес е ключовите пристанища да се оперират от държавата, а всеки, който иска да ги ползва, да плаща такса за това. От коалицията виждат риск за националната сигурност в отдаването на стратегически пристанищни обекти на чужди частни компании заради международни санкции. В позицията се изтъква, че твърденията на президента, че държавата е неспособна да управлява пристанище "Росенец", граничат с доброволен отказ от суверенитет и уронва доверието в държавните институции.

От ПП/ДБ посочват още, че като член на Европейския съюз (ЕС) България е длъжна да прилага мерките срещу Кремъл, които включват забрана за отдаване на стратегически национални ресурси на концесия на лица, установени в Русия. От коалицията заявяват също, че служебното правителство, назначено от Радев, е отказало да се съобрази с тези мерки и без аргументи тайно оставило в сила концесията в полза на "Лукойл", въпреки европейските санкции.

Балабанов: Има нещо гнило в прекратяването на концесията на Росенец

Балабанов: Има нещо гнило в прекратяването на концесията на Росенец

В решението прозират интересите на сглобката

"Няма как да става дума за прибързани действия на 49-ото НС, след като още през януари 2023 г. българският парламент след обстоен публичен дебат гласува законопроект със срок за прекратяване на концесията, който отново не бе спазен в продължение на месеци от служебните правителства, назначавани еднолично от президенството", се подчертава в позицията.

Коалицията призовава президенството, "Възраждане" и БСП да не прибягват до опити за създаване на обществено напрежение чрез разпространяване на неверни твърдения за евентуално повишаване на цени и прекъсване на доставките. "Ако разполагаха с такива данни, същите следва да бъдат представени през компетентните институции и да се направи истински анализ, а не да се говори като на площада. Именно поставянето на пристанище "Росенец" под държавен контрол би позволило държавата да определя такси според пазарната ситуация и да се грижи за интересите на българските граждани, без да се нарушава нормалното функциониране на рафинерията", допълват от ПП/ДБ.

Нинова с равносметка кой в чии прегръдки акостира

Нинова с равносметка кой в чии прегръдки акостира

Лодката срещу Росенец акостира в прегръдката на ДПС, Борисов е реабилитиран в политиката