През последните 9 месеца основно вие носихте отговорност за управлението на страната. С тези думи се обърна към ПП/ДБ президентът Румен Радев в началото на разговора в рамките на консултациите за съставяне на втори кабинет от 49-то Народно събрание. На "Дондуков" 2 се явиха всички лидери на партиите в коалицията.

Вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат, отчете държавният глава, но ги захапа за осигурената подкрепа от ДПС. Сложни обаче оставали отношенията в коалицията, затова и попита ПП/ДБ дали са склонни да продължават по същия път. Румен Радев поиска и отговор дали ще преразгледат отношението си към властта и управлението на държавата. Той настоя да разбере дали ще има сливане между меморандума на ПП/ДБ и споразумението на ГЕРБ или ще има нов документ, както и дали ще подкрепят първи мандат на ГЕРБ или ще насочват за кабинет с втория мандат. Радев попита дали и те като герберите имат нужда от още време в преговорите.

Действително преди 9 месеца поехме отговорност, отговори премиерът в оставка Николай Денков. В ПП-ДБ били наясно за евентуалните политически щети, но както каза премиерът - струвало си. Сега след 9 месеца след приети 2 бюджета, след промени в Конституцията, които са отдавна чакани в съдебната реформа, с отпушени инвестиционни проекти, можем да кажем, че си струваха усилията, отчете Денков.

Да, понесохме политическа щета, заяви акад. Николай Денков, признавайки, че отношенията в коалицията са сложни. Правилно било, че има 2 документа на масата на преговорите. А дали ще има власт, зависело какво ще се договори. Има съществен напредък, подчерта Денков.

Съгласие имало за реформите, които трябвало да бъдат довършени. Предстои обсъждане на възможен персонален състав на МС, поясни министър-председателят.

А относно колко време им трябва преди връчването на мандатите, ПП-ДБ оставят в ръцете на Румен Радев да прецени и няма да се месят в неговите правомощия. Николай Денков изрази надежда, че всички осъзнават колко важно е да има стабилно правителство.

Призракът на предсрочните избори съживен и на Дондуков 2

Призракът на предсрочните избори съживен и на Дондуков 2

Румен Радев пита готови ли са ГЕРБ и имат ли вариант за ново мнозинство