Бившият премиер и настоящ съпредседател на коалицията ПП/ДБ Кирил Петков определи като огромна победа падането на мониторинга на ЕК за България и Румъния точно на стотния ден на ротационното правителство Денков/Габриел. Пред журналисти в парламента Петков изрази задоволството си, че всичко това нямало да стане без ПП/ДБ. Премиерът акад. Николай Денков и Мария Габриел работиха заедно като отбор и падането на мониторинга е техен успех и успех на правителството, подчерта той,

Кирил Петков се обърна с призив и към премиерите на Нидерландия и Австрия да се присъединят към европейския консенсус. Време е да подкрепите България и Румъния да влязат в Шенген, защото само когато тези две страни са вътре, Шенгенското пространство наистина ще стане зона на сигурност. Време е това решение да бъде направено тази година. Оттук нататък няма повече оправдания", категоричен бе Петков.

От своя страна съпредседателят на ДБ Христо Иванов също определи падането на мониторинга като национален успех за България. България започна да излиза от ролята на обичайния заподозрян като корумпирана страна, посочи Иванов и добави, че партньорите на България виждат, че у нас има политически елит, което си поставя дневен ред и амбициозни приоритети, с което да формира управление и да стабилизира политическата обстановка.

"Падането на мониторинга е въпрос и на кредит, защото се прави и дава на ниво заявки и предварителна работа. Предстоят сериозни промени в Конституцията, които да доведат до избор на ВСС, инспекторат и нов главен прокурор, защото обществото и партньорите ще видят изпълнението на този кредит, който в момента ни се дава", изтъкна Христо Иванов.

Според него в новата антикорупционна комисия ще е важно какви ще са фигурите и колко ще са убедителни.

Христо Иванов е на мнение, че одобрението, което чакаме от Нидерландия и Австрия за Шенген, зависи и от тяхното вътрешнополитическо положение. Когато България и Румъния правят усилия, трябва да се видят подобни действия и от Холандия и Австрия, защото всички европейски граждани ще платят цената. Европейско е България и Румъния да получат достъп до Шенген, за да може българските граждани да бъдат такива, каквито им се полага да бъдат в ЕС, подчерта той.

ЕК сложи край на мониторинга на България и Румъния

ЕК сложи край на мониторинга на България и Румъния

Механизма за сътрудничество и проверка бе създаден през 2006 г.