Приходите в хазната вървят по план, но проблемите по второто плащане по ПВУ остават такива, каквито ние ги оставихме. Това заяви на брифинг в Партийния дом бившият финансов министър Асен Василев, след изслушването на служебния финансов министър Людмила Петкова. Пред депутатите тя посочи, че нужните за второто плащане по ПВУ законопроекти за архивирани, тъй като са писани от редовното правителство.

Василев каза, че сме на 7-мо място по разплащане по програми в ЕС, но най-големият риск остават парите по ПВУ именно заради архивираните закони. Още следващата седмица ПП-ДБ ще ги извадят от архива и ще ги входират в Народното събрание, за да тръгнат средствата по ПВУ. Отговорност на парламента ще е колко бързо ще ги приеме.

Василев коментира и отказа да станем част от Еврозоната. От 2018 не се изпълнява критерият за ценова стабилност, посочи бившият финансов министър. Според прогнозата му през есента ще отговорим и на този критерий. Василев смята, че е съвсем реалистично да влезем още през 2025. Той призова Бойко Борисов да не спекулира с толкова важна тема. Докладите на ЕК и ЕЦБ не казват, че извънреден доклад за Еврозоната трябва да се иска от редовен кабинет, затова и Василев каза, че и служебен кабинет може да поиска такъв.

Никога не сме били толкова близо до Еврозоната, според Мартин Димитров. Съвсем реалистично е, по мнението му, за влезем в клуба на богатите от 1 юли 2025. Искаме ускорено развитие, отсече депутатът.

Политиката не е въпрос на жестове, коментира Асен Василев очакванията на властта. Роля на победителя е обаче да си осигури мнозинство, според него. С жестове това няма да стане, категоричен бе бившият финансов министър. Отново Василев каза, че ПП-ДБ ще са опозиция. Национално отговорно е да не сваляш правителство, преди да си готов да предложиш друго, отново каза той.

Иначе бившият финансов министър иска бързо да се съставят комисиите в парламента.

Николай Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че саботират парите по ПВУ

Николай Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че саботират парите по ПВУ

Докато не бъдат осъществени реформите, заложени в плана, няма да получим средствата