Нова коалиция иска да отстрани председателя на Народното събрание Никола Минчев. С декларация председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров се обърна от трибуната на Народното събрание с възмущение към вече бившите си коалиционни партньори.

Поводът е исканата оставка на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Искат я от "Има такъв народ", а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също даде такава заявка.

По думите на Андрей Гюров уж невъзможната коалиция ГЕРБ, ДПС и ИТН не се интересува от хората, не се интересува от индексация на пенсиите, от подкрепата на младите семейства, от увеличението на заплатите, от подкрепа на бизнеса в кризата, няма да реформира КПКОПНП и належащи законодателни промени. За новата коалиция е важно да няма борба с корупцията, да запази главния си прокурор, за да източва държавните пари. Лидерите на ИТН свалиха маските като не получиха милиардите, които искаха за продължаващото източване на АПИ, посочи Гюров.

5 метра и 60 сантиметра тръба за 1 милиона лева. 1 км се строи в един район за 100 000 лв. а в друг за близо 2 млн. лв. Може би така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отблагодарява на своите послушни кметове, заяде се Гюров.

На ГКПП "Капитан Андреево" мафията притежавала границата. Мафията реши да счупи всички. "Както се изрази един депутат от ГЕРБ, не пипайте организираната престъпна група, ще настъпи хаос. Ако сега ни попитате бихме ли го направили отново - отговорът ще е категорично "Да". Мафията проби ИТН! Защо, колеги? За пари, за постове, за шеф на БНБ, за председател на Народното събрание. Не предавайте своите избиратели", призова Гюров ИТН.

Според него мафията отново е влязла в политиката, а ПП са на война с мафията и ще я продължат в парламента, на улицата и на изборите - където е необходимо.

На декларацията на ПП отговориха от ГЕРБ. Тома Биков даде оценка на управлението: Този стартъп фалира, неуспешен е и вашите началници могат да си хванат куфарите и да мамят някого друг. Вие загубихте доверието не само на обществото, а вътрешно си нямате доверие."

Такава вакханалия каквато се случва заради вас в последните дни никога не е имало, изтъкна Биков и добави, че се разиграва политическа корупция. Купуват се депутати на килограм и се продава съвест - никаква корупция не може да се бори, докато се корумпират хора, която изкривява цялата траектория на нацията, подчерта Тома Биков.

Според него, ако управляващите имат разум, трябва да изработят стратегия за изход. Продължавате да сте в положението на неопитни хора. Едно управление пада винаги само и то никога, никога не може да бъде съборено от опозицията, мафията и от когото и да било. В момента сме в политическа безпътица и сме на прага на предсрочни парламентарни избори. Отговорността е на управляващите, а не на опозицията, посочи Биков.

И Тошко Йорданов де включи в дебата, подхващайти отново темата за предателството.

"Министър-председателят е национален предател. "Продължаваме промяната" означава Прибираме Предателите." По думите му депутатите от управляващото мнозинство можели да си говорят колкото си поискат за БНБ, ГКПП "Капитан Андреево" и МРРБ. Не може да се участва в правителство, в което има национално предателство, коментира Йорданов, който се заяде и със Настимир Ананиев, че сменил редица партии.