Краткият живот на новия български парламент показа ясно, че носителят на третия мандат БСП може да състави правителство с останалите политически партии, с които заедно избраха председателя на НС и работеха в синхрон по ключови законодателни инициативи.

Това се казва в официална позиция до медиите от "Продължаваме промяната".

Националният съвет на Продължаваме Промяната излезе с решение да се въздържи от подкрепа към правителството с мандата на БСП, но да подкрепи националните приоритети от програмната декларация на ПП, които съвпадат с целите на новия редовен кабинет, в случай че бъде сформиран от другите политически сили.

Нинова мълчи ще приеме ли като мандатоносител подкрепа от ГЕРБ

Нинова мълчи ще приеме ли като мандатоносител подкрепа от ГЕРБ

Тя получи зелена светина да води преговори с всички партии

Вярваме, че можем да намерим съгласие с БСП в сферата на социалната политика, при гаранция за 3% дефицит. Но виждаме сериозни разминавания по въпроси, свързани със съдебната реформа и законопроектите за главния прокурор, връщането на хартиената бюлетина чрез поправките в Изборния кодекс, влизането в Еврозоната и отношението към войната в Украйна.

Ако получим покана за разговор с БСП, ще я приемем. Отидохме на разговори по политики с всички партии, защото сме убедени, че в сложния политически ребус единственият смислен начин е да обсъждаме политики за развитие на България.

В същото време сигналите, които дават почти всички политически партии във връзка с третия мандат, пораждат съмнения за реални намерения за редовно управление.

Лидерската среща на Нинова е PR, но Христо Иванов би отишъл

Лидерската среща на Нинова е PR, но Христо Иванов би отишъл

Различията между ДБ и БСП се разширявали

В тази връзка Националният съвет на Продължаваме Промяната даде мандат на лидерите Кирил Петков и Асен Василев да започнат разговори с Демократична България, Спаси София и всички други формации, които работят за просперираща, справедлива и европейска България, с цел потенциални обединения за следващите местни и национални избори в страната.