До Коледа трябва да има правителство. Това заяви пред bTV Лена Бориславова от "Продължаваме промяната".

Тя увери, че всички коалиционни партньори са готови за обща работа.

По нейни думи БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" са подготвени за 4-годишен мандат.

Борисолавова уточни, че ПП не застават зад досегашния модел на квотите и политическите назначения.

"След като знаем политиките и целите, ще изберем хората, които да ги постигнат. Ако някой от нашите коалиционни партньори има по-добро предложение от служебен министър или ние имаме такъв експерт, ще се решава на база експертиза", обясни тя.

Коалиционни управления не могат да донесат голяма промяна, убеден Първан Симеонов

Коалиционни управления не могат да донесат голяма промяна, убеден Първан Симеонов

Либералното управление щяло породи силна консервативна реакция

Запитана кога се очаква да бъде подписано коалиционно споразумение, Бориславова посочи, че предстои да започнат разговорите на лидерско ниво за бъдещото правителство и кои да са лицата, които ще станат министри. Успоредно преговорите ще продължат до изчистването на протоколите, съставени в края на всяка една работна среща на експертите.

Тя изрази надежда бързо да бъде подписано коалиционно споразумение. Бориславова заяви, че "Продължаваме промяната" ще предложат Кирил Петков за премиер и Асен Василев за финансов министър, но подчерта, че това не е ултиматум и ако има по-добри кандидатури, те ще се съобразят с тях.

Според нея разговорът за министерски постове няма да препъне преговорите.

Нинова готова да работи денонощно за съставяне на правителство

Нинова готова да работи денонощно за съставяне на правителство

Още не е решила дали да се кандидатира за председател на БСП

Относно участието в преговорите на Румен Овчаров и Емилия Масларова от страна на БСП Бориславова обясни, че от ПП са изпратили покани до лидерите и те са преценили кои лица е най-добре да се включат. "Тези лица не са кандидати за постове, те са експерти. Не сме спрели никого, за да има компетентен дебат", изтъкна тя.

По нейни думи единственото условие за кандидат-министрите е да няма съмнение за тях относно почтеността им и че не са участвали в корупционни схеми.

В сфера "Правосъдие" бъдещите коалиционни партньори са се разбрали да подпишат декларация, с която да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев за системно неизпълнение на служебните задължения. Постигнато е и съгласие за реформиране на дейността на Антикорупционната комисия.

Кирил Петков убеждава: За българския интерес няма партийни картички

Кирил Петков убеждава: За българския интерес няма партийни картички

Той е доволен от работата и е очарован от капацитета