Най-голям процент електорална подкрепа получава партията на премиера Кирил Петков "Продължаваме промяната" с 19,6% . На второ място се нарежда ГЕРБ с 14,2%. Челната тройка се допълва от ДПС с 7,9 %. Значително висок остава и процента на гражданите, които заявяват, че няма да гласуват и не биха подкрепили никого.

Данните са от редовното месечно независимо изследване на "Галъп интернешънъл болкан" по метода "лице в лице", представително за пълнолетното население на страната. Агенцията следи този показател всеки месец в три десетилетия. Трендовете в последните месеци показват постепенно излизане от политизацията, която обикновено характеризира околоизборни периоди, и установяване на определени нива на подкрепа за партиите.

Снимка 564527

Индикаторите, които агенцията ползва обаче, показват различна степен на твърдост на различните електорати. Проучването показва, че този на ПП е по-скоро мрежа, отколкото твърд електорат. Подкрепата за друга още изграждаща се формация като "Възраждане" пък отчита добро общо доверие, като симпатизантите на партията са се увеличили многократно през последните години.

В последните месеци има спад в електоралната подкрепата при ИТН, както и известна загуба на авторитет при БСП и ДБ. Индикатор за това са резултатите от изборите през ноември. ДПС пък се колебае в традиционните си нива. Всички тези формации са в състезанието за следващ парламент, ако изборите бяха сега, като ДБ и "Възраждане" остават по-близо до потенциалната бариера. Под тази бариера сега успяват да се отличат единствено ВМРО и формацията на Мая Манолова.

Снимка 564528

Нови предсрочни избори са малко вероятни според участвалите в проучването на Галъп. 55,6% от запитаните са против нови избори, 17,5% приемат подобна перспектива. Останалите се затрудняват да формират мнение. Това означава и умора от отминалата година на избори, и липса на жизнена политическа алтернатива в масовите очи.

Подобно социологическо изследване проведе наскоро и Алфа рисърч. Данните на двете агенции са сходни и показват най-голямо доверие в Продължаваме промяната.

Кирил Петков е партийният лидер с най-високо доверие според изследване на Алфа рисърч

Кирил Петков е партийният лидер с най-високо доверие според изследване на Алфа рисърч

Проучването е проведено два месеца, след съставянето на правителство и поемането на властта от Кирил Петков и неговия екип.