Кирил Петков е партийният лидер с най-високо доверие. Той получава одобрение от 39%, показва изследване на Алфа рисърч. Челната тройка се допълва от бившия премиер Бойко Борисов с 18% и Корнелия Нинова с 17%.

Настоящото национално представително проучване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в периода 6 - 14 февруари 2022г., сред 1060 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Проучването е проведено два месеца, след съставянето на правителство и поемането на властта от Кирил Петков и неговия екип.

Снимка 563903

Един от важните политически ресурси на настоящото управление е доверието към кабинета "Петков", който стартира с 35% положителни срещу 23% отрицателни оценки и е първият от 2009г. (т.е. от първото правителство на ГЕРБ) с положителен начален рейтинг. Общественото мнение е разделено. Най-много подкрепа правителството получава от симпатизантите на "Продължаваме промяната" - 66%. Сред симпатизантите на коалиционните партньори БСП, ИТН и ДБ, доверието към премиера варира в интервала 33-36%.

Ключов за поляризирането на общественото мнение е скептицизма за осъществяването на обещаната промяна.

47-мото НС стартира с едва 18% одобрение. 29% го оценяват отрицателно, а останалите 53% все още нямат изградено мнение за новото управление.

Ръст на доверие бележи и президентът Румен Радев. Той започва втория си мандат с 51% доверие срещу 23% недоверие. Той черпи подкрепа от три основни групи симпатизанти: на "Продължаваме промяната" (78%), на БСП (91%), на ИТН (67%). Равнището на одобрение за държавния глава сред електоратите на управляващите партии значително надхвърля подкрепата за собственото им правителство. Тезите на президента Радев се ползват с три пъти по-силен отзвук (34% от анкетираните ги споделят), отколкото тези на премиера Петков (едва 12% застават на негова страна при наличие на разминаване с Радев).

Снимка 563905

Три месеца след последните парламентарни избори електоралните нагласи остават без съществена промяна. Електоралните нагласи при нови избори показват, че ПП запазва лидерската си позиция с 24,4%. На второ място се нарежда ГЕРБ с 18,1%. Останалите политически партии биха се ползвали с подкрепа под 10%.

Въпреки яростния сблъсък между управляващи и опозиция през първите два месеца, слабостите на коалицията не водят до ръст в подкрепата за опозицията. Притесненията от отключените множество кризи в различни сектори, нежеланието да се върви към нови избори и липсата на убедителна алтернатива осигуряват поле за действие на новото правителство. От това обаче как ще структурира своите действия в най-близко бъдеще и доколко ефективно ще придвижи заявените реформи, ще зависи дали властта ще се консолидира и каква ще е посоката на подкрепа на общественото мнение.

Едва 28% от българите очакват пълен мандат на коалиционното правителство

Едва 28% от българите очакват пълен мандат на коалиционното правителство

Кирил Петков е с двойно по-висок рейтинг от Бойко Борисов