В хода на обсъжданията на законопроекта за партийните субсидии се каза нещо, което не се случи - трябваше да има обществено обсъждане, в което да участват и извънпарламентарните партии, които получават субсидии. Това заяви председателят на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов на пресконференция в БТА.

Той напомни приетите промени в Закона - дава се възможност на политическите партии да получават неограничено финансиране от юридически и физически лица, както и да получават безплатни офиси от областните управи и общините. Размерът на субсидията пък става 1 лев.

Костадинов подчерта, че конкретно за ПП "Възраждане" намаляването на субсидията не е проблем, тъй като от две години партията дарява своята.

Относно възможността за неограничено финансиране той заяви, че от "Възраждане" настояват за промени в проектозакона, защото се опасяват, че това ще отвори вратата за още по-сериозна корупция в политическите среди. По тази причина те предлагат фирмите, които даряват средства на партиите - и най-вече на управляващите, да не могат да участват в обществени поръчки. Нещо повече, Костадинов настоява техните собственици и свързаните с тях лица също да нямат право да участват в такива конкурси.

Според него законът в настоящия си вид ще легализира откровената политическа корупция.

1 лев партийна субсидия решиха депутатите

1 лев партийна субсидия решиха депутатите

119 депутати гласуваха "за" предложението

Костадинов прогнозира и че партиите, които са в опозиция, ще получават в стотици по-малко пъти дарения от фирмите в сравнение с тези, които са в управлението.

От "Възраждане" предлагат промяна и по отношение на въпроса с безплатните офиси.

Костадинов обясни, че в момента всички партии с над 1% получават офиси на преференциални цени от 1-2 лева на кв. м. Проблемът според него е, че въпреки че законът задължава общините и областните управи да предоставят такива помещения, няма никаква санкция, ако те не извършат това свое задължение. Като пример той посочи ситуацията със самата партия "Възраждане", която за две години е получила само 3 офиса, въпреки че многократно е настоявала да получи такива помещения.

Искаме в закона да се въведе задължителна санкция в случай на неизпълнение на това задължение, както и да се въведе ясно какво означава помещение за изпълнение на политическа дейност, а не да се предоставя поредната маза или изба на партиите в опозиция, заяви Костадинов.

Трето предложение за промяна в закона, което представиха от "Възраждане", се отнася до финансирането на предизборните кампании. Според партията основният проблем е свързан със заплащането на медиите по време на изборите.

Партиите получават дарения без ограничения
Обновена

Партиите получават дарения без ограничения

Това решиха депутатите при обсъждането на отвореното финансиране

Ако не може да си плати на медиите, партията няма шанс да спечели изборите, защото нея все едно я няма, обясни Костадинов, допълвайки, че така се нарушава принципът на равнопоставеност, тъй като много от медиите не дават право на изява на по-малките партии.

По този начин политическият процес е предпоставен, защото на някои партии им се позволява да имат излаз пред медиите, а на други - не, заяви Костадинов. Той обясни, че в момента медийният пакет за малките партии е в размер на 40 000 лева, което би стигнало за 2-3 клипа по телевизията - напълно недостатъчни за дадена партия, за да е конкурентна.

"В България сме в ситуация на уникален парадокс - всички са убедени, че има много партии, а като дойдат изборите, казват: "Няма за кого да се гласува". Това е така, понеже всички малки партии просто не се виждат, защото нямат достъп до медиите", обясни Костадинов.

Йотова прогнозира, че субсидията от 1 лв. няма да издържи дълго

Йотова прогнозира, че субсидията от 1 лв. няма да издържи дълго

Според нея в този ход има наказателна акция

По тази причина от "Възраждане" настояват медиите с национално покритие да бъдат задължени да осигуряват равно по достъп, форма и съдържание участие на всеки от участниците в политическия процес.

Ако това не се случи, с така приетите промени в закона българският политически живот на практика ще бъде редуциран до 5-6 политически субекта, което е стъпка към диктатура, прогнозира Костадинов.

В заключение той коментира и предложението за премахване на машинното гласуване за местните избори, което определи като поредната крачка към налагане на диктатура в страната и "опит за пълзящ държавен преврат".