С промени в Закона за омбудсмана се разширяват правомощията на обществения защитник

На Министерски съвет днес правителството одобри и предложи на Народното събрание да приеме промени в Закона за омбудсмана.

С тях се дава възможност на националния обществен защитник да работи в съответствие с най-високите съвременни стандарти.

Предложението включва създаването на изрична разпоредба, според която омбудсманът ще може да разглежда жалби на гражданите срещу действия и бездействия от страна на частния сектор.

Към момента всичко, което омбудсманът може да направи е да отстоява правата на гражданите спрямо държавните и общинските органи и върху лицата, предоставящи обществени услуги.

На омбудсмана се възлага също така да наблюдава и насърчава ефективното прилагане на подписани и ратифицирани международни актове в областта на правата на човека.

Предложението, свързано с още по-голяма прозрачност при избора на омбудсман, е номинации да може да правят и юридически лица с нестопанска цел в обществена полза. Правителството иска още избирането на обществения защитник от Народното събрание да става с явно гласуване.

Предлага се и включването на ново изискване за предишен опит в областта на правата на човека за заемане на длъжността.