Законът за съдебната власт потегля към парламента. На редовното заседание на Министерския съвет приеха новия закон, като предстои той да бъде внесен в Народното събрание за обсъждане и гласуване.

С новината се похвали правосъдният министър Екатерина Захариева, която вчера представи закона и пред Висшия съдебен съвет.

Основното в законопроекта е разделянето на ВСС на две колегии, както и наличието на квалифицирано мнозинство в двете колегии при решения за назначения, конкурси, кариерно израстване.

Захариева акцентира и върху още един нов момент - въвеждането на забрана за въздържане от гласуване. Гласовете против пък ще трябва да са мотивирани.

Министърът се похвали и с регламентирането на пряк избор на членовете на ВСС - всеки магистрат ще може да номинира кандидат. Процедурата ще започва много по-рано преди изтичането на мандата на действащия Съвет, за да има време обществото да се запознае с номинациите.

Изслушванията ще се излъчват в реално време, обещава Захариева. По думите й, в комисиите по атестиране вече ще има и действащи магистрати, не само членове на ВСС.