Има политическо съгласие да се предприемат реални стъпки към по-голяма самостоятелност на местните власти.

Това заяви премиерът Николай Денков на среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

По думите му правителството подкрепя финансовата децентрализация на общините, но след като Министерството на финансите изготви внимателен анализ.

Необходимо е да се намери устойчив подход, който няма да допуска ощетяване на никоя община, посочи Денков. Според него трябва да се повиши още прозрачността и да се подобри контрола върху разходването на публични средства.

Обсъдени бяха възможностите за създаване на нови целеви фондове, чрез които общините да финансират свои проекти.

На срещата кметовете представиха модел за финансова децентрализация, подкрепен от всички общини и разработен през 2022 г. въз основа на предоставени данни от Министерството на финансите и други държавни институции. В него са изследвани възможните сценарии за всички 265 общини в страната.

Кметовете се надяват предложенията им да бъдат чути и при обсъждането на държавния бюджет за 2024 г.

В разговора участваха също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

Габриел заяви готовност да съдейства на общините да работят по-активно с българските търговски аташета и посланици зад граница, за да привличат инвестиции по-лесно.

Едва 10% от бюджетите на общините се харчели с решение на местната власт

Едва 10% от бюджетите на общините се харчели с решение на местната власт

Найден Зеленски настоява за финансова децентрализация