Правителството прие решение за изменение на списъците на защитените зони от "Натура 2000", като увеличи площта на защитените зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна "Ропотамо", "Плаж Шкорпиловци" и "Галата".

Целта е осигуряване на пълна защита на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране. С приемането на решението общото покритие на мрежата от защитени зони за местообитанията се увеличава с 3346.95 ха или 0.031 % от националната територия.

Малко след оповестяване на решението на МС министър Асен Личев на брифинг в МОСВ обяви, че Черноморието ни не е обикновена стока, която да се продава.

Той поясни, че на практика с решението на Министерски съвет защитени зони остават "Корал" към зона "Ропотамо", "Карадере" към "Плаж Шкорпиловци" и "Пашадере" към "Галата".

Асоциация е против разширяването на "Натура 2000" в Ропотамо, Шкорпиловци, Галата

Асоциация е против разширяването на "Натура 2000" в Ропотамо, Шкорпиловци, Галата

Изчисляват с колко щяла да се разшири зоната

В брифинга участва и икономическият министър Кирил Петков, който поздрави целия политически кабинет с това решение, тъй като то е добро не само за българската екология, но и за българската икономика. Малко са плажовете, останали по Черноморието, където може да се види истинска природа.

Министърът обясни, че ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, това не може да бъде със стена от хотели по дюните.

Това е и стъпка към развитие на филмовата индустрия, защото големите фирми като "Дисни" и "Нетфликс" имат основателни причини да се настанят на българския пазар, а ние ще им дадем възможност да си снимат сюжетите върху естествените кътчета на Черноморието", добави министърът на околната среда и водите Асен Личев.

МРРБ крие имената на изготвилите правилата за къмпингуването

МРРБ крие имената на изготвилите правилата за къмпингуването

Екозащитници искат наредбата да бъде извадена от Закона за Черноморието