Единодушно Комисията по правни въпроси прие на първо четене предложените от омбудсмана Мая Манолова и граждански организации промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които се ограничават правомощията на ЧСИ, банките и монополите.

Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. 

С 20 гласа "за" народните представители от всички парламентарни групи гласуваха четирите законопроекта, внесени от "БСП за България", ВОЛЯ, ГЕРБ и Обединени патриоти, които припознаха измененията на обществения защитник.

Промените могат да се видят на адрес: http://www.ombudsman.bg/pictures/ЗИД%20ГПК_изпълнително%20производство.pdf

Мая Манолова благодари на депутатите и подчерта, че "моментът промените да бъдат направени в заповедното и изпълнителното производство е назрял и никакви опорни точки за обмисляне на концепция, за правене на дълги и подробни анализи, за основен ремонт на ГПК, не могат да спрат този процес".

"Трябва да се прецизира уредбата на призоваването. Не може граждани да бъдат съдени без да знаят. Трябва да се даде възможност на длъжниците да плащат, без да стигат до съдебно изпълнение, да се осигури пропорционалност и съразмерност между изпълнителните способи, които се налагат и размера на дълга. Трябва да се даде възможност за обжалване на оценките на недвижими имоти", категорична е Манолова.

Тя запозна депутатите с решението на Европейския съд по правата на човека от м. април т. г., където за малък дълг от 150 евро е продадено жилище на половината от пазарната му цена и Словения е осъдена да заплати 85 000 евро. Манолова бе категорична, че не може имоти да се продават на безценица, защото е нарушение по чл. 1 от Протокол №1 към Конвенцията за правата на човека.

"Ако направите тези промени, ефектът ще бъде бърз, незабавен, ще се усети и ще се аплодира от всички български граждани.", каза още омбудсманът.