Да отпадне допълнителното възнаграждение за депутатите, въведено по съображения на ЕС 2007-2008 г., предложи председателят на Народното събрание Ива Митева по време на Правната комисия, която обсъжда промени в правилника на работата на парламента.

"Не е редно да има такъв текст, свързан с ЕС, от 2007-2008 г., всеки депутат трябва да работи по приоритетни за българите задачи", смята тя.

По думите й всички са се обединили около това то да отпадне и тя е доволна, че народните представители са били консенсусни.

Депутатът няма такива големи задачи, за които да му се плаща допълнително.

Димитър Главчев от ГЕРБ обяви, че партията го подкрепяла напълно. "Не знаех, че има такава възможност, хубаво е да се изчисти", каза той.

Митева предложи още да се разшири кръгът на самолетите билети за депутати - сега били от София за Бургас, да се присъединят и колегите от Сливен, Ямбол, Добрич.

Това предложение обаче не се отнася до отпадане на възнагражденията на депутати в размер на 2/3 от заплатата, стана ясно от думите на Митева.

За тях Мария Капон от "Изправи се.Бг, Ние идваме" предложи да се съберат представители на всички ПГ и да се регламентира редът - за да не са пари в плик, дали да са по банков път и т.н. Заедно с това ще се обсъди и наемането на сътрудници на депутати и тяхната заплата, както и дали да има специална стажантска програма за тях.

Силно се надявам да се сложи край на получаването на пари в плик, категорична е Митева.

Да се формира Комисия за гражданското общество с пряко участие на гражданите, предложи още Митева. Вчера тя се срещнала с представители на НПО, идеята е, че в този вид, който е досега, такава комисия не е била удачна. Новата идея е да се занимават със закона за пряко участие на гражданите.

Една от причините - все по-осъдителни решения към България. Митева е разписала над 7000 обезщетения заради законодателните решения на депутати, тя се опитвала да ги спре, но за съжаление не я чули, а сега България трябва да ги плати.

Проблемът идвал от Закона за приватизацията, когато заради няколко предприятия България е осъдена още от 2013 г.

Към правната комисия се сформира подкомисия, която да се занимава с анализи с решенията в съда Страсбург, Люксембург, което са последици от решенията на КС.

Отпада подкомисията за наблюдение на КЕВР, която Ива Митева смята за излишна, тъй като не е редно да се наблюдават регулаторни органи и има дори критики от ЕК - когато е нужно, те ще дават отчети.

Комисията за вътрешна сигурност става Комисия за контрол на СРС и Национална сигурност. Законът за СРС има функциите на бюрото, затова колегите да преценят докъде стига формата на парламентарен контрол. Комисията няма да е по-малка, а по-съсредоточена, с подкомисии, аргументира се шефът на НС.

Ива Митева добави, че за да се реши къде ще заседава редовно парламентът, се чака одит на ремонта и сградата на Партийния дом. По думите й половината сграда е в ремонт, залите са малко, а на единия етаж е ЦИК за президентските избори.

Йордан Цонев от ДПС коментира, но не пожела да предложи на второ четене депутатите да се концентрират само върху обхвата на предложенията на друг депутат. "И така, ако той иска друго, нова процедура и така 240 пъти и кое не е в обхвата. Едно нещо да промениш, се променят хиляди неща. Хлъзгава материя, контрапродуктивна за законодателния процес", каза още той.

Всички седем Народни събрания, това е осмо, в което съм бил, имат такъв проблем и той не се решава от Конституцията, добави Цонев.

Атанас Славов от "Демократична България" също го подкрепи - той смята, че трябва да се затвори вратата към предложенията между първо и второ четене и корекции в промените за преходни и заключителни разпоредби да имат дисциплинираща норма. Последното бе коментирано от депутата от БСП Филип Попов.

За дейността на депутата се поиска да не се гледат четенията, а предложенията на депутата, тъй като например един Крум Зарков, който бил най-активен в предишния парламент, изобщо не присъствал в активността.

ДБ поиска и Център за парламентарни изследвания, ПГ да имат възможност да имат предварителни оценки за въздействие за по-съществени проекти.