След дискусията по четирите проекта за промени в Закона за избор на евродепутати, се оказа, че парламентът не може да се произнесе по тях поради многото отсъстващи депутати.

Председателят Георги Пирински проведе поименна проверка и установи, че в пленарната зала са само 102-ма депутати и поради липсата на кворум до гласуване не се стигна.

Пирински предупреди, че всички депутати, които отсъстват без уважителна причина, ще бъдат санкционирани с възнаграждението за един пленарен ден.

По време на обсъжданията, Йордан Бакалов, защитавайки проекта си, настоя за въвеждане на задължителна преференция без праг. „След като някои не могат да четат и да говорят, по-добре да не участват в гласуването", коментира той.

Временната комисия за промени в изборното законодателство отхвърли малко по-късно законопроектите на ДСБ и ОДС за електронно гласуване.
                      Още...

Мая Манолова от БСП подчерта, че хората трябва да имат избор дали да дадат преднина в листата на даден кандидат.

Христо Бисеров от ДПС отново настоя за съкращаване на предизборната кампания на три седмици, за да се проведат изборите за национален парламент в удобно за хората време. Според него е излишен и денят за размисъл.

Независимият депутат Лъчезар Иванов предлага промени, с които да се даде възможност на ГЕРБ да има свои представители в секционните избирателни комисии.

От НДСВ изразиха подкрепа на идеята на ОДС да се гласува на гише.