Това е изглед от пленарна зала на третия ден от първото (тържественото първо) заседание на 48-то Народно събрание.

Два часа вече продължава четвъртия т.нар. председателски съвет, на който се обсъжда евентуалното съгласие за председател на Народното събрание.

Часовникът в пленарна зала реално бе спрян още в сряда и от тогава депутатите са излизали многократно в почивки, които от половинчасови официално стигат и до над три часа, както във вчерашния ден.

Колко гласувания са проведени дори е вече трудно да се каже - само балотажите са четири и без депутатите да си изберат първия сред равни.

Днешната половинчасова почивка продължи два часа. 

През първия ден на заседанието на Народното събрание номинации за председател на парламента бяха Росен Желязков- ГЕРБ, Никола Минчев-ПП, Йордан Цонев-ДПС, Петър Петров- Възраждане, Кристиян Вигенин- БСП. След пет кандидатури и няколко балотажа председател не бе избран.

През втория ден номинациите леко се измениха и съкратиха до тези на ДПС с Йордан Цонев, "Възраждане" с Цвета Рангелова и БСП с Кристиян Вигенин. ГЕРБ и ПП не издигнаха кандидат, а шеф на парламента отново не бе избран.

През третия ден от първото заседание номинациите отново са три, същите от предния ден- Йордан Цонев от ДПС, Цвета Рангелова от "Възраждане" и Кристиян Вигенин от БСП.