Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темата за интегрирането на Западните Балкани в ЕС. Фокус ще е позицията на България по отношение на Северна Македония. Преди заседанието темата бе коментирана от редица експерти.

Важно е да няма политическо земетресение по отношение на членството на Северна Македония. Югозападната ни съседка трябва да спазва договора за добросъседство, което в момента не се прави. Тази позиция изрази пред БНТ доц. Наум Кайчев, зам.-председател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония.

По думите му в преговорите трябва да има прагматизъм и реализъм, тъй като имало много подводни камъни. Освен това има много неща, които да бъдат наваксани. В отношенията между двете държави има регрес, а не прогрес, допълни Кайчев.

Кирил Петков: Не променяме позиции спрямо Р. Северна Македония

Кирил Петков: Не променяме позиции спрямо Р. Северна Македония

Ще покажем разликата между добри пожелания и реални резултати

Според историка и анализатор Явор Сидеров има външен натиск по темата за присъединяване на Северна Македония в ЕС и доказателство за това за него е статусът на Слави Трифонов.

Не очаквам да се случат някакви чудеса на днешния КСНС. Българската позиция е непроменима, каза той. И допълни, че комуникационните канали между България и Северна Македония са запушени.

Пред Нова телевизия проф. Ивайло Дичев коментира, че с ветото си спрямо Северна Македония България е направила фатална грешка.

"Оставихме региона да не се развива, пропуснахме шанса да станем лидери на европейското разширение. За три години това вето направи нещо, за което на Тито му бяха нужди 30 години - насъска двата народа едни срещу други. Дано днес се намери някакво решение", посочи той.

"Подкрепям вдигането на ветото. След днешния КСНС трябва да се започне сътрудничество в транспорта, икономиката и културата. Надявам се днес да няма популистки разминавания", категоричен бе Дичев.

Бивш председател на парламента в Скопие: България е най-големият враг

Бивш председател на парламента в Скопие: България е най-големият враг

Тито Петковски беше и кандидат за президент...

Андрей Врабчев от Фондация "Татковина" подчерта, че и в двете общества най-шумните гласове са на хора, които или са свързани с крайнонационалистическите групировки или са на такива, чиято реч е свързана с идеологическите лозунги на две общества, които вече не съществуват - на комунистическа България и на Югославия.

"Това, което се случи досега, не беше правилният подход в отношенията ни, тъй като България не реализира никакви ползи от позицията си дотук. Апелираме и към двамата премиери да покажат добра воля", каза още той.