Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов постави условие за вдигане на ветото пред европътя за Република Северна Македония. Той заяви своята позиция с пост във фейсбук.

Трифонов предлага България да вдигне блокадата върху преговорите за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз при две условия.

Едното е САЩ да отменят визите за българските граждани, а второто - България да бъде приета в Шенгенското пространство без граничен контрол.

"След като САЩ и Европейският съюз искат от нас да бъдем лоялни партньори - добре, но лоялността е в две посоки...При тези условия и ако македонците, извинете - северномакедонците изпълнят нашите условия, подписани в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, можем да започнем преговорния процес за допускане на Северна Македония в Европейския съюз", пише Трифонов.

Малко по-късно във втори пост лидерът на ИТН уточнява, че това е негово лично мнение и дава още по-сбито същите условия като обръщение към партньорите и съседите ни.

Според него, северномакедонците трябва да признаят историческите си български корени.

И към нашите партньори от НАТО и ЕС - след като толкова държите ние да подкрепим Северна Македония за преговори за членство в ЕС - постъпете партньорски към нас, както искате ние да сме ви партньори - без визи за САЩ и веднага в Шенген, заяви той.

Партия "Има такъв народ" е част от управляващата коалиция. От нейната квота е и настоящият външен министър Теодора Генчовска.