България няма да промени позицията си в преговорния процес с Република Северна Македония. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков по време на блиц контрола. Пет работни групи надграждали настоящите приоритети. Акцент в преговорите с югозападната ни съседка са инфраструктурата, борбата с корупцията, културното взаимодействие. Имаме пълна координация в Министерски съвет, увери премиерът.

Добросъседството е основата, върху която двете страни работят, стана ясно още от думите на Петков.

Темата бе повдигната от бившия външен министър Екатерина Захариева. Според нея всичко, върху което акцентирал Петков, било така или иначе заложено в преговорния процес със Северна Македония. Тя пожела успех в разговорите със Северна Македония и поиска президентът Зоран Заев да дойде в София.

ГЕРБ настояха Кирил Петков редовно да информира депутатите за преговорите.

В заключение премиерът Петков се закани, че това правителство ще покаже разликата между добри пожелания и реализирани резултати.

Припомняме, че един от въпросите пред настоящото правителство е "размразяване" на диалога между България и Република Северна Македония, а съседката ни възлага надежди, че новото правителство ще вдигне ветото над преговорите й за членство в Европейския съюз. Едно от решенията, които правителството Петков предлага е създаване на нови работни групи. На премиера непрекъснато му се налага обаче да опровергава, че няма да променя фундаментално позицията на България.

Весела Чернева, външнополитическият съветник на Кирил Петков, вече била в Скопие с цел подготовка на среща между българския министър-председател и бъдещия премиер на Република Северна Македония Димитър Ковaчевски.

Нейнски за Договора с РСМ: Не отваряйте Кутията на Пандора

Нейнски за Договора с РСМ: Не отваряйте Кутията на Пандора

Екзотични идеи в момента отслабват българската позиция