Всичко, което трябва да се прави оттук нататък, е надграждане на Договора за добросъседство с Република Северна Македония.

"Търсенето на нов договор или неговото предоговарянето ще отвори Кутията на Пандора и ще даде възможност на определени среди и в двете посоки да търсят политически дивиденти." В това бе категорична Надежда Нейнски, бивш външен министър, в студиото на БТВ.

Според нея всякакви екзотични идеи в момента дават разнобой на българската позиция и я отслабват, а страната ни трябва да излъчва единство в позицията си спрямо Северна Македония. Нужна е и активна дипломация. Според бившия външен министър казусът със Скопие ще е много сериозен тест дали мнозинството ще бъде реформаторско.

Слави Трифонов с условия за вдигане на ветото пред европътя за РСМ

Слави Трифонов с условия за вдигане на ветото пред европътя за РСМ

Той заяви своята позиция с пост във фейсбук

Нейнски е убедена, че има среди, които искат разколебаване на доверието на българското общество в неговите партньори от ЕС и НАТО, но вярва, че новото българско правителство ще се справи с тези предизвикателства.

Иначе Нейнски оцени като положителна идеята на премиера Кирил Петков позицията на страната ни да бъде надградена с пет работни групи. "Няма нищо лошо в това да се покаже добронамереност и желание да се търси решаването на проблемите по казуса между България и Северна Македония. "Смятам, че има поле, в което може да се разговаря и да се намери решение на казуса, така че да удовлетворява и двете страни."

Реално обаче двустранният договор урежда спорните въпроси и е една добра база за надграждане на доверието между двете страни.

В РСМ убедени: Кирил Петков ще вдигне блокадата на България за членство в ЕС

В РСМ убедени: Кирил Петков ще вдигне блокадата на България за членство в ЕС

Бил постигнат напредък при изграждането на доверието между двете страни

До този момент, след подписването на Договора за добросъседство през 2017 г., основна тема на двустранните отношения между България и Република Северна Македония бе създадената Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония, която имаше за цел да изглади противоречията между двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че разговорите зациклят, но и че компромис не може да се направи. Като цяло негативните констатации за провал се повтаряха след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се по-миналата година.

Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Ангел Димитров постави нулева оценка на българо-македонската комисия

Ангел Димитров постави нулева оценка на българо-македонската комисия

Историците чули, че Свети Климент е създал македонската духовност, азбука и книжовност

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС, а и от страна на САЩ се увеличават.

Със стъпването на власт на коалиционното правителство, начело с Кирил Петков, бе обявено създаването на нови работни групи, които да засилят отношенията между двете страни извън историческата сфера, напр. в настоящите културни връзки и инфраструктурата. През януари месец тази година предстои и втори Консултативен съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев по темата за отношенията ни с РСМ. 

Евроинтеграцията на РСМ не зависи от срок, а от резултат, отсече Радев

Евроинтеграцията на РСМ не зависи от срок, а от резултат, отсече Радев

Проблемът надхвърля представите за исторически спор между две съседни държави