Депутатите не подкрепиха предложението на ДПС изборната кампания да се провежда на чужд език. Законотворците гласуваха с 24 гласа "за", 62 "против" и 30 "въздържали се".

По време на дебатите депутатът на ДПС Рамадан Аталай заяви, че проблемът е общ и ако Народното събрание не излезе с яснота по темата за езика по време на изборната кампания, няма да се види напредък в държавата. Той призова народните представители да учат езици -турски език, английски език.

"От какво бягаме или и вие (Обединени патриоти - б.р.) също ще се обърнете, както в последно време ГЕРБ го правят", заяви Аталай и допълни, че трябва да се направи закон, който да действащ.

Карадайъ настоя за агитация на майчин език с преводач

Карадайъ настоя за агитация на майчин език с преводач

Какво би правила ГЕРБ, ако водач на листата им може да е Манфред Вебер

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов бе категоричен, че изборната кампания трябва да се води на български език. Юлиан Ангелов също се включи в дебатите и припомни, че патриотите са отстранили за първи път от трето място ДПС.

Предложението на ДПС за право на използване на чужд език по време на предизборна кампания е противоконституционно, бе категоричен и депутатът от Обединени патриоти Павел Шопов по време на дебатите по предложението на ДПС да се позволи агитация по време на кампания на чужд език и осигуряването на превод.

Какви са тези приказки за този майчин език, за още няколко такива символични понятия. Става въпрос за турски и никакъв друг език, негодува Шопов и запита защо ДПС не си направят предложенията, за да са наясно хората каква е тази лъжа, измама и демагогия.

Местан не иска да плаща данък за нечии исторически комплекси

Местан не иска да плаща данък за нечии исторически комплекси

ДОСТ вървели по пътя на българския Нелсън Мандела

Изказването на Шопов е в отговор на депутата Хамид Хамид, който преди това призна, че не всички знаят български език, а Конституцията гарантира правото да се изучава и използва майчин език. Според Хамид не е демократично и европейско да се забранява на всички европейски приятели да приветстват като гости на събрания.

В отговор на депутата от Обединени патриоти, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова народните представители да спазват Конституцията. По думите му ако някой има специални емоции, може да се изредят конкретните езици, които да бъдат забранени по време на кампания.

В отговор на шефа на ДПС, Александър Сиди от Обединени патриоти посочи, че не вижда какъв е проблемът да се говори само на официалния език. От ОП няма да подкрепят предложението на ДПС за осигуряването на превод по време на изборите. Сиди бе категоричен, че официалният език е българският и изборите се провеждат на български език.

Парламентът върна старите прагове за преференции

Парламентът върна старите прагове за преференции

7% за местни и парламентарни избори, 5% за евроизборите

"ГЕРБ гласуват против правата на българските граждани, закрепени в конституцията. Това е важният въпрос". Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента по повод отхвърлянето на предложението на ДПС предизборната кампания да се провежда на чужд език.

По думите му има пряко и директно нарушаване на Конституцията на Република България. Според Карадайъ, когато Народното събрание си позволява да нарушава Конституцията, оттам нататък всички останали теми няма какво да се коментират и обсъждат.