Ние сме поели ангажимент, че ще вървим по пътя на българския Нелсън Мандела, лежал над 23 години в комунистически затвор за правото си да отстоява своята идентичност. Това заяви лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан пред bTV. Изказването му е по повод организираната подписка и изискване за законово признаване на национални малцинства в България.

Според Местан определения като ислямизиран или тюркоезичен българин са обидни квалификации. Той подчерта, че България е единствената държава в Европа, която забранява агитация на майчин език, тъй като по конституция в страната няма национални малцинства.

Лидерът на ДОСТ бе категоричен, че възродителният процес продължавал и днес, тъй като все още се правят опити за асимилация. Плащам десетки глоби за ползване на майчин език, негодува той. Местан посочи, че той самият се самоопределя като български гражданин, който е част от турското малцинство.

Закриха фондацията, финансирала ДОСТ

Закриха фондацията, финансирала ДОСТ

Според главния прокурор, фондацията е финансирала анонимно с неустановени 100 хил. евро предизборната кампания на ДОСТ

Относно заканата на евродепутата Ангел Джамбазки, че ще го даде на прокурор с обвинение, че извършва престъпление срещу републиката, Местан заяви, че когато държавата признае статута на националните малцинства и подобни определения се криминализират като престъпления от общ характер, не той, а хора като Джамбазки ще бъдат дадени на съд.

Ако някой вижда в мен сепаратиста или демона на българската политика, трябва да прочете декларацията, с която обявихме организирането и провеждането на национална кампания за събиране на подписи за признаване на национално турско малцинство, заяви той, изтъквайки, че там ясно е посочено, че се осъжда всяка форма и дори мисъл или идея за сепаратизъм и автономия.

Искаме по закон и по конституционен ред да ни се уреди статутът, защото това има огромна морална и практическа стойност, обобщи Местан.

Ако някой някога посегне и на квадратен метър българска земя, всеки член на ДОСТ още преди българите ще пролее кръвта си за този квадратен метър, категоричен бе политикът. Той обаче заяви, че отказва повече да плаща данък за нечии "националистически истерии" и "исторически комплекси".

Тъй като отреждането на политически права на етнически група е в разрез с конституцията, Местан настоя за конституционна промяна, така че никой да не може повече да му налага символични глоби за говорене на турски език.

Местан иска признаване на турското малцинство

Местан иска признаване на турското малцинство

След като в Албания 50 000 българи са признати за национално малцинство

Той изрази желание да е равноправен български гражданин, подчертавайки, че България е единствената страна членка на ЕС, която го наказва, че говори с избирателите си на майчин език.

Запитан колко често пътува до Турция Местан призна, че посещава страната често. Той обаче отдавна нямал срещи с Ердоган или с други политически лидери в Турция, така че въпросната инициатива била изцяло дело на партия ДОСТ и симпатизантите й и нямала връзка с Турция.

Все пак Местан призна, че подписката има отношение към предстоящите евроизбори.

Издържам партията само от доброволни дарения, затова битката ни на евроизборите ще е битка на партия, която носи свещена кауза, срещу парите на другите партии, заяви той.

ВМРО: Местан е заплаха за националната сигурност

ВМРО: Местан е заплаха за националната сигурност

Войводите настояват главният прокурор и службите да се заемат с Местан