Двустранните отношения между България и Либия са били обсъдени на среща между вътрешния министър Румен Петков и либийския му колега Салех Раджат ал Мисмари. Петков се срещна с министър ал Мисмари, след като посети затвора в Джудейда.

Обща е позицията на страните, че двустранните отношения трябва да бъдат развивани в бъдеще във всички сектори на обществено-политическия и социално- икономическия живот, а по време на срещата Румен Петков е предоставил и проект за междуправителствено споразумение в сферата на сигурността и вътрешните работи, съобщават от пресцентъра на вътрешното министерство.

По думите на Петков основен аспект в проекта е борбата с тероризма и организираната престъпност, свързаният с тях обмен на информация, обмен на кадри, а също и сътрудничество за обезпечаване на сигурността на границите.

На срещата е дадена висока оценка на провеждащата се в Триполи Евро-Африканска конференция по въпросите на миграцията, като е била изтъкната значимостта на този въпрос и за двете страни, тъй като процесите засягат в еднаква степен и Либия, и България - като транзитни страни и като държави-крайна дестинация.

Това е и един от съществените аспекти на предлагания от българска страна проект за споразумение, допълват от ведомството.

Министър Ал Мисмари е поел ангажимент да разгледа в най-скоро време текстовете на проекта и да предостави бележките на либийската страна по тях. Либийският министър е приел също така отправената от Румен Петков покана да посети България.

В рамките на разговора между двамата е поставен и въпросът за взаимоотношенията между двете страни, произтичащи по-конкретно от ситуацията с българските медицински сестри.

"Ние очертахме нашето виждане по въпроса, от страна на министър Ал Мисмари прозвуча надеждата, че ще се стигне до достатъчно справедливо, балансирано и съответстващо на интересите на двете страни решение", заяви министър Петков.

„Имаме усещането за разбиране както на хуманитарния проблем, така и за решение, което ще позволи динамизиране на отношенията между България и Либия. Прозвуча достатъчно ясно, че решение трябва да бъде намерено в приемлив период от време, каза още българският вътрешен министър.

Министър Ал Мисмари изрично е подчертал, че първата среща, която провежда в хода на конференцията, е с българския му колега и българската делегация.