България е заявила готовност да издава визи по облекчен режим на стратегически инвеститори от Китай, като в същото време стриктно спазва европейските визови изисквания.

Това каза пред журналисти премиерът Сергей Станишев в края на първия ден от официалното си посещение в страната, цитиран от Дарик радио.

Българското правителство ще подкрепя разширяването на високотехнологичните инвестиции на Китай у нас.

Пред журналисти премиерът каза още, че трябва да се търсят новите форми на сътрудничество за създаване на съвместни предприятия, защото по думите му не е естествено огромна икономика като Китай да има толкова малко инвестиции в България.

Въпреки че страната е партньор номер едно за България в Азия и че се очаква тази година стокообменът да надхвърли 1 милиард долара, китайските инвестиции у нас са малко над 10 милиона долара.

Не би трявало световна икономическа сила като Китай да бъде едва на 34-то място по инвестиции у нас, каза още българският премиер, цитиран от правителствената пресслужба.

При откриването слово произнесе и първият заместник-министър на търговията на КНР Ю Гуанджоу.
Той изрази увереност, че този форум ще бъде успешна стъпка в по-нататъшното развитие на българо-китайското икономическо сътудничество, на което бъдещото членство на България в Европейския съюз дава ново пространство.

Запитан дали властите очакват наплив на китайска работна ръка след първи януари 2007 година, Станишев припомни за визовия режим между двете страни и подчерта, че държавата ни ще спазва стриктно ангажиментите си като член на ЕС.

По думите на Станишев светът е толкова малък, взаимнозависим и конкуриращ се, че този, който не води активна политика спрямо райони, които на пръв поглед изглеждат географски отдалечени, се оказва в губеща позиция.

В бизнес форума, открит в китайската столица, участваха представители на над 30 български компании и над 200 китайски фирми.

Премиерът откри и бюст-паметник на Христо Ботев в пекинския Чаоянг Парк в Алеята на великите личности.
В Алеята има около 12 скулптури на личности с историческо значение от цял свят. На церемонията присъстваха и посланици на много страни, акредитирани в Пекин.