До края на годината ще бъде обявено какви възможности има България за провеждане на обучение на част от палестинските сили за сигурност и допълнително обучение на палестински граждани в български университети.

Това съобщи министърът на външните работи Николай Младенов. По-рано днес палестинският му колега Раяд ал-Малики изнесе лекция в Министерство на външните работи.

Малики е част от делегация, водена от президента на палестинската автономия Махмуд Абас, пристигнал вчера на двудневно посещение по покана на българския си колега Първанов.

Младенов добави, че идеята се обсъжда от доста време. По думите му от целият пакет от възможности за обучение, който страната ни може да предостави за палестинците, приоритет са областите, свързани със сигурността.

От своя страна палестинският външен министър Раяд ал-Малики потвърди интереса на палестинската власт към възможностите за обучение в България и особено за обучение на силите за сигурност на Палестина.

Той потвърди ангажиментите на палестинската власт за участие в разговорите с Израел.

Припомняме, вчера президентът на палестинската автономия Махмуд Абас се срещна с българския държавен глава Георги Първанов.
Двамата обсъдиха възможността да се установят преки контакти между български и палестински строителни фирми и наши фирми да участват в големи инфраструктурни проекти на територията на Палестина.

Раяд ал-Малики подчерта, че преговорите с Израел са започнали в началото на 80-те и след 19 години и хиляди часове дискусии, не е постигнато нищо. „След 19 години на преговори отново сме в етап на започване на непреки преговори, сякаш току-що сме открили формулата на преговорите", коментира той. 

Според него фактът, че отново се водят непреки преговори се отчита като признание, че 19-те години не са довели до резултат.

„19 години международната общност ни насърчава да разговаряме помежду си с Израел, а самата международна общност отваряше вратата и оставаше отвън", разказа Раяд ал-Малики и подчерта, че Палестина винаги е казвала, че се нуждае от присъствието на трета страна.

„Отново апелираме и заявяваме, че се нуждаем от присъствието на трета страна, която да е катализатор на преговорите, иначе може да загубим още 19 години и после още толкова", заяви Малики. Той бе категоричен, че на миналото трябва да бъде погледнато с нови очи. 

Ал-Малики каза още, че най-добрите гаранции на Израел за сигурността не са собствените й сили за сигурност, а мирът в Палестина.