Активна регистрация две седмици преди изборите. Това предлагат от Българско либертарианско общество като мярка срещу административната неразбория по време на избори у нас.

Идеята им е избирателят да подава своето заявление с три имена две седмици преди самите избори, като това да може да става максимално просто - и по интернет, и по пощата, и на място в общината.

Тези заявления могат да се прехвърлят в електронен формат и отиват в ГРАО, които следва да съставят списъците и на базата на тези данни ЦИК организира изборния ден.

На пресконференция в БТА Калоян Правов обясни и че ако ГРАО е отхвърлила заявленията на базата на неточни данни, това може да бъде обжалвано по административен ред.

Така активността ще се формира на базата на предварителните заявления, а 30 дни след провеждането на изборите списъците трябва да бъдат унищожавани.

Според Правов този цикъл може да се случва за абсолютно всеки избор.

По думите му причината да не искат перманентен списък е, че с времето вероятността да се натрупат мъртви души е много голяма. Проучване от САЩ показва, че и там има мъртви души и голям шанс за злоупотреба с тях. Когато администрацията не поддържа активна база данни шансът да бъде злоупотребено с нея е нула, заяви Калоян Правов.

Той визира и станалите напоследък сериозна заплаха кибератаки, като според думите му при активна регистрация за изборите, рискът намалява.

Освен това самите измами с мъртви души ще се намалят, тъй като би било трудно да се добавят ударно гласове с кибератака или да се подкопае целия демократичен процес от чужди сили.

От Българското либертарианско общество припомните, че са активни по темата за съдебната реформа у нас от момента, когато държавата направи гласуването задължително. Тогава те организираха реакционна "селфи" кампания с послание "#вот без хомот", протестираха с овца пред парламента, сезираха националния омбудсман Мая Манолова.

Настоящото си предложение от Българското либертарианско общество определят като разумна и адекватна изборна реформа.

Според Галина Михайлова има сериозни проблемите в българския изборен процес. Според нея генераторите на недоверие в българското общество са купуването и продаването на гласове, следвани от изборния туризъм и грешките с мъртвите души. Най-големият проблем всъщност, според експертите, са организационните проблеми.

Затова и изборната реформа трябва да адресира тези три проблема - административно-институционални проблеми, очакванията на гражданите и да се търси надпартиен и идеологически консенсус за това какво точно трябва да се направи. "Трябва да се вземат мерки, които да намалят ефектите от купения вот и изборния туризъм - това са очакванията на хората", настоя Калоян Правов.

Георги Вулчев постави акцент в изказването си на купения вот и изборния туризъм. По думите му средната цена на вота е 35 лв. При една активна регистрация този разход ще се увеличи и така ще се усложни процеса на купуване на гласове.

Ефектът от приложението върху двата ключови проблема - купеният вот и изборният туризъм.

При въвеждането на активна регистрация се усложнява целия бюрократичен процес - избирателят следва да се регистрира преди това и да отдели повече време. След въвеждането на активна регистрация цялата цена на купения вот ще сте вдигне и ще стане 46 лв., което афектира и сигурността на участниците, коментира Вулчев. Самото предлагане най-вероятно ще спадне, не само защото ще се оскъпи, но и защото ще отнема повече време.