България плува в незаконни сметища. Това заяви депутатът от "Изправи се БГ!" и председател на ДБГ Димитър Делчев на заседание на Комисията по околната среда и водите.

По негови думи в страната са регистрирали 1300 незаконни сметища.

В тази връзка екоминистърът Асен Личев посочи, че са били направени 113 проверки, издадени са 47 акта, а 17 кметове са глобени.

Екоинспекцията глоби десетки кметове заради незаконни сметища

Екоинспекцията глоби десетки кметове заради незаконни сметища

При проверки в областите Русе, Разград и Силистра

Делчев подчерта, че отговорността за изчистване на незаконните сметища е на местните власти, но много от тях не желаят да си изпълнят задълженията. Той заяви, че кметовете изхвърлят отпадъците на общината на нерегламентирани места, за да спестят от таксите за депониране на отпадъци. По негови думи рискът от глоби, налагани от РИОСВ, не ги притеснявал.

Делчев заяви, че се обмисля законопроект, който да даде право на държавата чрез екополиция да почиства незаконни сметища вместо бездействащите по негови думи местни власти, след което да им представи сметката за това.

Тоест на РИОСВ да бъде отпуснат бюджет на други органи, те да изчистват вместо кметовете незаконните сметища, а после тези пари да се удържат от бюджета на общината, поясни той.

1426 незаконни сметища засекли от прокуратурата

1426 незаконни сметища засекли от прокуратурата

Върховна административна прокуратура предлага на МОСВ да засили контрола