Бурно неодобрение предизвикаха предложените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, публикувано за обществено обсъждане. Предложението засяга възможността за сключване на споразумения между собствениците и ползвателите на земя, уточнява БНР.

Авторите на промяната твърдят, че целта е да се улесни вземането на решения в случаите, когато през съответната стопанска година са представени два или повече договора за ползване на един и същ земеделски район. 

Ковачева иска удължаване на срока за забрана на продажбите на общинските земи

Ковачева иска удължаване на срока за забрана на продажбите на общинските земи

Омбудсманът настоява да се приеме адекватна регулаторна рамка

От своя страна собствениците на земи, и арендаторите смятат, че с тази промяна ще се възобновят масовите злоупотреби с фалшиви договори за отдаване под наем и аренда на земеделска земя. Предвиждат, че така ще бъдат застрашени правата на собствениците и дребните ползватели на земеделска земя и ще създаде риск от корупционни практики.

По думите на председателя на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков доста години е отнело приемането на различни промени, с които да защитят собствеността и ползването на земята. "В момента с новите предложения се предлага вариант, който не изяснява по какъв начин ще защитим самите договори", каза той.

Според него с промените ще се приравнят един вид договорът за аренда, който е инвестирал дългосрочно и е сключил дългогодишен договор, да се приравни едва ли не с договорите на коляно. Така се създават едни предпоставки да се върнем доста години назад, когато се използваха тези фалшиви договори и нямаше правно основание, обясни Стайков.

Закон за земеделските земи застрашавал териториалната цялост на България

Закон за земеделските земи застрашавал териториалната цялост на България

"Възраждане" настояват мораториумът за купуване на земя от чужденци да остане в сила

"Най-голямото ни притеснение е, че наново ще настане хаос, в който ще се даде възможност да се разбият блоковете по ползване, да се нарушат правните основания, за които дълго сме се борили. Ще се образуват нови бели петна, в които малкият и средният фермер ще пострадат най-много и се създава предпоставка за нарушаване на блокове в масивите и водене на безспирни дела кой е в правото на ползване на земята".

На същото мнение е и председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. "Това е начин да се справиш с конкуренцията по най-лесния начин. Хващаш един господинчо, изписва един куп договори и променя споразумението на цялото землище", каза Костадинов.

Протест на арендатори и собственици на земеделски земи в Хаджидимово

Протест на арендатори и собственици на земеделски земи в Хаджидимово

Фирми ще обработват нивите им без тяхно разрешение