Няма връзка между разкритията на сайта "Уикилийкс" и обявеното бъдещо предоговаряне на някои енергийни проекти, заяви министърът на външните работи Николай Младенов пред БНР.

Той коментира последните публикации за връзки на Бойко Борисов с руски енергийни интереси в България.

"Правителството не взема решения на базата на това какво чете в интернет, още повече, че тази информация, която излиза в "Уикилийкс" няма как да бъде потвърдена.
Работата на правителството по енергийните проекти е свързана с намирането на най-добрия баланс от гледна точка на интересите, които България има да осигури две неща: на първо място - сигурност на нашите енергийни доставки и на второ място - разширяване и диверсификация на източниците, които имаме." - поясни Младенов.

Според него, темата за поставяне на радар от американската система за противоракетна отбрана на връх Ботев е абсолютна спекулация. Външният министър отново подчерта, че такава дискусия няма.

"Българското правителство и въобще България настоява, когато се изгражда натовската система за противоракетна отбрана, тя да покрива напълно територията на България. Оттам нататък вече къде и какви елементи от нея ще бъдат разположени, дали такива елементи трябва да бъдат разположени в България или ако те се намират в съседни страни това е достатъчно е въпрос и на техническа дискусия.
Искам така да успокоя напълно всички, че няма някаква причина да се притесняват хората, че по някакъв начин ще бъде нарушено националното ни достойнство." - заяви министър Младенов.